Societat 02/11/2020

El Consell de Mallorca vol rebaixar un 23% el que pretén cobrar Tirme per incinerar residus

La institució insular proposa establir una tarifa de 108 euros per tona, mentre que l'empresa concessionària demana que els ajuntaments en paguin 141

Kike Oñate
2 min
La planta incineradora que Tirme gestiona a Son Reus. ARA BALEARS

PalmaEl Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca ha anunciat que vol rebaixar un 23% el preu de la tarifa d'incineració de residus de 2021 proposat per Tirme, l'empresa concessionària de la institució insular que cobra als ajuntaments per cremar el rebuig que generen. La intenció és que la taxa sigui de 108 euros per cada tona que arribi a la planta de Son Reus –enguany és de 111–, mentre que l'empresa proposa que els ajuntaments paguin 141 euros per tona.

"Ningú no entendria que el pes de la crisi sanitària caigués sobre el preu de la tarifa, no pot ser que totes les conseqüències siguin assumides pels usuaris", segons ha explicat aquest dilluns la consellera de Medi Ambient, Aurora Ribot, durant la presentació de la proposta.

La pandèmia –amb la davallada del turisme– ha reduït el volum de tones de rebuig que arriben a la planta prop d'un 30%, segons la directora insular de Residus, Patricia Arbona. Tirme, però, ha de cobrar sempre per anar recuperant inversions i despeses d’explotació de les instal·lacions, i també per aconseguir beneficis. Això obliga la institució insular a garantir que l'empresa cobri la seva part sense que la tarifa pugi, com ja va explicar l'ARA Balears.

La directora insular de Residus ha explicat que en aquest escenari "tan complicat" produït pel covid-19 han decidit aplicar el precepte de "força major", que està contemplat en el reglament i la Llei de contractes del Consell. Amb aquesta eina jurídica pretenen que Tirme accepti la proposa de la institució. "El covid-19 és una situació de força major, la més clara dels 30 anys d'ençà que existeix la concessió, i cal equilibrar el contracte a favor de l'Administració", ha defensat Arbona.

Ara Tirme haurà d'avaluar la proposta del Consell i hi podrà presentar al·legacions, que el Departament de Medi Ambient hi incorporarà si ho considera oportú. Arbona ha comentat que si s'han deixat alguna variable a l'hora de calcular la tarifa proposada, Tirme ho comunicarà i els tècnics del departament tornaran a calcular el preu de la taxa. En cap cas, però, arribarà a pujar a 124 euros per tona i molt menys als 141 proposats per l'empresa, segons la directora general. La proposta del Consell, que es pretén aprovar inicialment en el pròxim ple de novembre de la institució, també inclou el cost per tona de les tarifes de llots (74) i de deixalles d'origen animal (73).

D'altra banda, el Consell de Mallorca ha pogut presentar una baixada de la tarifa perquè des de l’1 d’agost d’enguany Ecoembes paga al Consell les despeses corresponents a la preparació dels residus de paper i cartró que s’han d’enviar a la Península per ser reciclats, com va avançar l'ARA Balears. Fonts del Departament de Medi Ambient han confirmat que aquests doblers ajudaran a cobrir una part "molt petita" de la gestió d'aquests residus.

stats