Societat 31/10/2020

A les Balears només es recicla un de cada quatre envasos

El Govern admet que les Illes incompliran els objectius d’enguany marcats per les autoritats europees, l’Estat i la normativa autonòmica

Kike Oñate
4 min
A les Balears només es recicla un de cada quatre envasos

PalmaA les Balears només es va reciclar un de cada quatre envasos lleugers l’any passat, o sigui, un 25% de tots els que es varen llençar als fems, segons un estudi que el Govern ha fet públic aquesta setmana. D’aquests residus que haurien d’anar al contenidor groc, un 56% va acabar incinerat i un 19%, en abocadors. El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, explica que el baix percentatge de reciclatge es deu que molts ciutadans -però també bars, restaurants i hotels, entre d’altres- llencen els envasos lleugers al contenidor de rebuig.

L’informe indica que, d’acord amb les dades del 2019, les Illes no compliran els objectius de reciclatge d’enguany marcats per diferents normatives. Els objectius autonòmics exigeixen reduir un 10% la generació de residus respecte del 2010 i marquen que cal augmentar un 50% el reciclatge i la reutilització dels materials generats, com ara paper, metalls, vidre i plàstic, perquè siguin reaprofitats i no acabin a l’abocador o a la incineradora. L’informe adverteix que enguany tampoc no s’aconseguirà reciclar el 50% dels envasos, com estableixen les autoritats europees, i encara menys s’arribarà al 70% exigit per la legislació estatal.

El Govern era conscient que les metes d’enguany serien difícils de complir. Per això la Llei de residus aprovada el 29 de gener de 2019 va preveure dues eines per capgirar la situació: un cànon que penalitzàs els ajuntaments que no reciclin com toca i la creació d’un sistema de dipòsit de devolució i retorn d’envasos. El cànon entrarà en vigor a partir de l’1 de juliol i s’ha dissenyat seguint la filosofia de “qui contamina, paga”. Així ho va explicar Sansó durant la presentació de la taxa el 26 d’octubre. Tindrà l’objectiu de finançar projectes que contribueixin a millorar la gestió dels residus, com ara l’adquisició de contenidors intel·ligents per a la recollida orgànica i noves plantes de compostatge descentralitzades. Respecte del sistema de devolució i retorn d’envasos, Sansó afirma que es preveu posar en marxa més endavant i que estan estudiant que es faci una prova pilot en una illa.

El director general de Residus recorda que Ecoembes, com a organització que aglutina la gran indústria, els fabricants de matèries primeres i les cadenes de distribució espanyoles, s’ha d’encarregar de la recollida d’envasos lleugers. Considera, però, que el mètode que fa servir per calcular quants envasos es reciclen és erroni i infla els percentatges a favor d’Ecoembes. “Les seves dades són millors perquè es basen en un mètode que no s’ajusta a la realitat de les Balears”, adverteix. I per això, segons Sansó, arriben a la conclusió -errònia, a parer seu-“que no cal millorar el procés de reciclatge”. L’autor de l’estudi, Pau Villalonga, apunta que cada tona d’envasos que no arriba al contenidor groc és un material que Ecoembes no s’encarrega de gestionar malgrat que en realitat ha cobrat per fer-ho.

Greenpeace va publicar el 20 d’octubre l’informe Ecoembes miente. Desmontando los engaños de la gestión de residuos de envases domésticos, amb què acusava l’empresa de mentir també a les Balears. Els ecologistes denuncien que el 2017 pràcticament un 40% dels envasos que varen entrar a la planta de selecció del Parc de Tecnologies Ambientals de Mallorca va acabar incinerat, segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica. Els activistes també varen denunciar l’existència d’un abocador il·legal a Felanitx, on hi ha grans quantitats de plàstics “sense rebre cap tractament per part de l’empresa recicladora”. Ecoembes va assegurar en un comunicat que la informació difosa és “falsa, intencionada i molt allunyada de la realitat a Espanya”. En la resposta, però, no s’especifica quines dades de l’informe no són certes ni desmenteix l’existència de l’abocador de Felanitx.

Millor amb el paper i el cartró

L’estudi del Govern dona dades de cada fracció de residus. Un 60% del paper i el cartró generat l’any passat a les Balears i que hauria d’anar al contenidor blau es va reciclar. Un 31% es va cremar i un 9% anà a l’abocador. Dels envasos de vidre (contenidor verd) generats a l’Arxipèlag, un 61% s’envià a les plantes de reciclatge, mentre que un 28% s’incinerà i un 12% es va dur a l’abocador. També s’indica que un 79% dels residus tèxtils generats l’any passat s’envià a incinerar; un 18% s’envià a l’abocador; un 3%, a les plantes de reciclatge, i un 2%, a les de reutilització. Pel que fa a la matèria orgànica (contenidor marró), el document diu que un 71% es va enviar a cremar, un 26% va anar a un abocador i un 3% es va convertir en compost. L’anàlisi també afirma que el menjar malbaratat al conjunt de les Balears suma 1.496 tones, un 5,74% de la matèria orgànica recollida.

L’informe del Govern “trenca” l’opacitat del sistema de residus a les Illes perquè aporta dades “reals”, segons la plataforma Per una Mar Sense Plàstic. L’entitat creu que la informació del document evidencia la “urgència” d’aplicar la Llei de residus, però celebra que l’Executiu posi en marxa el cànon anunciat. L’entitat està formada per Amics de la Terra, el GOB, la Fundació Deixalles, Pimeco, Greenpeace, Retorna i Rezero i Recircula.

stats