SOCIETAT
Societat 02/10/2020

Tirme ofega el Consell de Mallorca amb la tarifa d’incineració de residus

La institució insular ha de garantir que l’empresa concessionària cobri la seva part evitant que els ajuntaments paguin més per cada tona que envien a cremar

Kike Oñate
3 min
Tirme ofega el Consell de Mallorca amb la tarifa d’incineració de residus

PalmaCom menys residus es cremen a la incineradora de Son Reus, més car resulta el procés per a les institucions. La pandèmia -amb la davallada del turisme- ha reduït el volum de tones de rebuig que arriben a la planta i això podria fer que el 2021 augmenti la tarifa d’incineració de residus que paguen els ajuntaments a Tirme, l’empresa concessionària del Consell de Mallorca. Tirme ha de cobrar sempre per anar recuperant inversions i despeses d’explotació de les instal·lacions... i per aconseguir beneficis. Tot això ofega la institució insular, que intenta garantir que Tirme cobri la seva part sense que la tarifa pugi.

Sobre la possibilitat que la tarifa s’incrementi, fonts de l’empresa assenyalen que la “incertesa” és tan gran que no saben què pot passar. Des del Departament de Medi Ambient del Consell, en canvi, descarten una pujada i asseguren que podran contenir la tarifa -enguany és de 111 euros per tona-. La tarifa es calcula segons les inversions que Tirme va fent i els costos del manteniment. D’aquí es resten els ingressos que pugui aconseguir l’empresa durant el tractament dels residus. Tot això es divideix per les tones que arriben a la incineradora. El contracte actual bonifica els ajuntaments que reciclen més i castiga els que generen més rebuig.

El consultor ambiental Ignasi Puig Ventosa diu que “la fórmula és tan complexa que no en facilita el seguiment”. Sobre la durada de la concessió amb Tirme, considera que és “inexplicable”. El Consell li va encarregar el 2010 un estudi sobre la fórmula, per això apunta que les seves opinions només es refereixen fins a aquell any. Però el contracte amb Tirme encara durarà dècades: el Consell va aprovar el 2006 l’ampliació de la concessió fins al 2041 amb els vots favorables del PP i UM, l’abstenció del PSIB i el rebuig del PSM i EU-EV. La perllongació es va justificar perquè l’empresa pogués recuperar els 356 milions que invertiria per ampliar la incineradora.

Una incineradora massa gran

La manca de residus també evidencia l’alt cost que suposa mantenir la planta. Un consultor del sector de residus que prefereix que no es publiqui el seu nom es demana si la inversió que va fer l’empresa amb el beneplàcit del Consell va ser necessària. La mateixa font considera que haver permès augmentar la capacitat de la incineradora demostra que no hi havia cap intenció d’impulsar el reciclatge, malgrat els objectius marcats per la Unió Europea. Sosté que l’ampliació responia a un context de bombolla immobiliària en què es pensava que el creixement de residus continuaria augmentant.

Fonts del Consell admeten que l’actual contracte arrossega “algunes mancances” i que es va fer en un moment en què les polítiques ambientals i de residus eren “molt diferents”. Afegeixen que aquesta legislatura es modificarà per desenvolupar el Pla director sectorial de residus no perillosos, aprovat el 2019. La intenció és aprofitar l’ocasió “per introduir-hi millores”. El pla pretén afrontar la recollida de la matèria orgànica a Mallorca i evitar possibles multes europees per mala gestió de residus. A més, es preveu fer plantes de tractament de residus orgànics.

Ecoembes ha comunicat aquest setembre a tots els ajuntaments de Mallorca -menys el de Palma- que des de l’1 d’agost d’enguany paga al Consell les despeses corresponents a la preparació dels residus de paper i cartró que s’han d’enviar a la Península per ser reciclats. A Palma, el Consell ja no intervenia en el procés. Els altres consistoris cobraven fins ara la part que ha reclamat el Consell, malgrat que la institució insular feia la feina. “Aquest import correspon a la concessionària [Tirme] i anirà íntegrament a la tarifa com a descompte”, expliquen les fonts del Consell. Ecoembes, com a organització que aglutina la gran indústria, els fabricants de matèries primeres i les cadenes de distribució espanyoles, paga la part proporcional a les administracions que l’ajuden a reciclar perquè els residus es gestionin correctament. Tot i això, fonts d’Ecoembes asseguren que allò que els ajuntaments deixaran de cobrar, i que anirà a la caixa de Tirme, tampoc serà una xifra milionària. Fonts de l’Ajuntament de sa Pobla veuen “lògica” la decisió del Consell, però no que es prengui ara, sense marge per poder quadrar els comptes que preveien aquest ingrés.

stats