Societat 18/05/2020

Es triplica la crema de residus sanitaris infecciosos durant la pandèmia a Mallorca

El tractament d'aquest material que prové d'hospitals ha passat de 40,6 tones l'abril de 2019 a 126,9 el mateix mes d'enguany, segons dades de Tirme

Kike Oñate
2 min
La planta incineradora que Tirme gestiona a Son Reus. ARA BALEARS

PalmaL'increment de l'activitat sanitària durant l'estat d'alarma ha implicat que els residus sanitaris com ara mascaretes i xeringues –entre molts altres–, considerats com a infecciosos s'hagin triplicat a Mallorca. A l'abril varen arribar 126,9 tones d'aquests residus a Tirme, que és l'empresa concessionària del Consell de Mallorca que s'encarrega de tractar-los i cremar-los després que hagin passat un procés de desinfecció previ. El mateix mes de l'any passat, en canvi, només se'n varen tractar 40,6 tones, segons dades del Departament de Medi Ambient de la institució insular.

Tot aquest material sanitari es recull específicament als hospitals i centres mèdics de l'illa. Pel que fa als residus no considerats infecciosos, es varen reduir, i passaren de 176,4 tones l'abril del 2019 a 119,1 el mateix mes d'enguany. Segons fonts de Tirme, el descens es deu que durant la pandèmia de coronavirus els residus no infecciosos han "migrat" al grup dels que sí que ho són. En tot cas, l'elevada temperatura a la qual es cremen aquests residus, que s'apropa als 1.000 graus, segons indiquen fonts de Medi Ambient, assegura la completa destrucció de qualsevol patogen, inclòs el coronavirus.

La directora insular de residus, Patrícia Arbona, comenta que l'increment de residus sanitaris infecciosos és poc significatiu pel que fa al còmput global d'entrada de restes de la fracció de rebuig, que, de fet, han davallat un 39,8%. Per tant, apunta, no es pot haver produït cap mena d'increment de les emissions contaminants.

A més, Arbona recorda que els forns de la incineradora de Son Reus tenen filtres per capturar les emissions contaminants, que queden retingudes i passen a formar part de les cendres que s'han de confinar en blocs de ciment. El Consell disposa d'un pla de vigilància ambiental perquè la incineradora compleixi la normativa.

Les mateixes fonts de Tirme destaquen que el sector de tractament de residus a Mallorca tenia prou capacitat per poder absorbir l'increment de material sanitari que s'ha fet servir durant la pandèmia, però que a altres comunitats autònomes no ha estat igual i han tingut dificultats per fer-ne un tractament en condicions.

D'altra banda, fonts del Departament de Medi Ambient del Consell apunten que "és impossible" quantificar les tones de guants i mascaretes que la ciutadania tira als fems. Aquests residus, que cal llançar al contenidor de rebuig, no es manipulen durant el procés de tractament.

En la mateixa línia, fonts d'Emaya diuen que al clavegueram de Palma no s'hi ha detectat un increment de guants i mascaretes perquè sembla que la gent no els tira al vàter. Sobre la recollida d'aquests materials al carrer, les mateixes fonts indiquen que és gairebé impossible quantificar-los perquè quan s'escombren no es pesen i tampoc no se separen guants, mascaretes i altres residus similars.

La generació de residus ha caigut un 37,6% a Mallorca

L’arribada de residus a Tirme es va reduïr un 37,6% els 14 primers dies d’abril respecte del mateix període del 2019, com ja va informar l'ARA Balears. Durant aquest temps, varen entrar a la planta 13,4 tones de rebuig, 853.590 quilos d’envasos i 645.440 quilos de la Fracció Orgànica de Recollida Municipal (FORM). Els primers es varen reduïr un 39,12%; els segons, un 8,15%, i els tercers, un 32,16%, segons dades del Departament de Medi Ambient de la institució insular.

stats