Societat 09/02/2022

Suspenen la licitació dels nou centres de salut pel recurs de PIMEM

El contracte en un sol lot ha estat criticat tant per les petites i mitjanes empreses com per l'oposició

ARA Balears
2 min
Un centre de Salut en una imatge d'arxiu.

PalmaEl Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals (TACRC) ha suspès la licitació d'obra i servei per als nou centres de salut de Mallorca després d'admetre el recurs de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM), segons ha informat Europa Press. El recurs el va presentar a final de gener el president de PIMEM, Jordi Mora, perquè considerava que la concessió en un únic lot deixa sense oportunitats les petites i mitjanes empreses illenques.

Ara, el TACRC determinarà si la causa continua endavant. No obstant això, la resolució judicial estableix que, encara que se suspengui la contractació, aquest fet no afectarà el termini de presentació de les ofertes. Fonts de l'IB-Salut han explicat que, després de negociar amb PIMEM i la CAEB, el termini per presentar les ofertes per aquest concurs s'ha ampliat 15 dies més. A més, confien que el Tribunal ho resolgui en un o dos mesos, i, per tant, el procés final de la licitació probablement no es veurà afectat.

Durant la roda de premsa en què Mora va comunicar la presentació d'aquest recurs, el president de PIMEM va argumentar que ho feien per defensar els autònoms i les pime de les Illes, que representen el 60% del PIB illenc. Així i tot, la seva participació en la licitació pública -assegurava- no arriba al 20%. Tot i això, Mora assegura que confien en arribar a un acord amb la Conselleria. Tots els partits de l'oposició varen criticar aquest contracte conjunt per a la construcció i gestió dels centres al Parlament la setmana passada.

Per la seva banda, el Govern ha justificat aquesta fórmula de contractació per la urgència de construir els nous centres de salut, ja que seria, segons afirmen, la manera més ràpida. La presidenta del Govern, Francina Armengol, va defensar al Parlament la setmana passada que compleixen la Llei de contractes i que el fet de fer licitacions petites "no garanteix que les faci una petita o mitjana empresa de la Comunitat". També va recordar que durant el Govern de Francesc Antich ja es va optar per la licitació conjunta per construir deu centres de salut, "i dues de les tres empreses de la UTE eren mallorquines".

stats