Societat 26/01/2022

Ciutadans, El Pi, i MÉS per Menorca carreguen contra el Govern per la licitació dels nou centres de salut

Sostenen que la fórmula per la qual opta l'Executiu perjudica les petites i mitjanes empreses de les Illes

2 min
Un centre de Salut en una imatge d'arxiu.

PalmaLa polèmica per la licitació de la construcció de nou centres de Salut continua. Després que es conegués ahir que la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca ha presentat un recurs especial contra el Govern de les Illes al Tribunal Administratiu Central, aquest dimecres, Ciutadans, El Pi i MÉS per Menorca han carregat contra el Govern per la fórmula escollida per l'Executiu, que treu en un únic lot tant l'obra com la gestió dels equipaments sanitaris.

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha defensat que és una situació "greu" i "ofensiva" per a les petites i mitjanes empreses de les Illes Balears, perquè "no n'afavoreix l'accés" al contracte. A més, ha assenyalat que la licitació "pot incomplir" la llei de contactes públics" i que la solvència econòmica que s'exigeix en els plecs "és completament desproporcionada". Guasp ha opinat que s'hauria d'haver licitat el projecte "de manera fraccionada, per blocs".

Hi han coincidit, en aquest sentit, tant El Pi com MÉS per Menorca. Els primers consideren que "no té ni cap ni peus" i que amb una licitació conjunta "només s'afavoreixen les grans empreses de fora de les Illes Balears", segons ha defensat el portaveu de la formació regionalista, Josep Melià. Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha mostrat "perplexitat" davant el cas i ha exigit la retirada d'aquesta contractació. "Sembla que el Govern no ha entès la situació econòmica de les empreses illenques", ha afegit.

La portaveu dels socialistes al Parlament, Pilar Costa, ha afirmat que poden "compartir la filosofia" dels partits que han criticat la contractació, però ha aclarit que aquesta "està oberta a tothom, sempre que es reuneixin els criteris tècnics". D'altra banda, ha recordat que anteriorment ja es va utilitzar aquesta figura jurídica per construir deu centres de salut i empreses illenques varen poder accedir al projecte a través de la Unió Temporal d'Empreses (UTE). La portaveu de Podem, Esperança Sans, ha evitat valoracions i s'ha limitat a afirmar que valoren positivament que es facin nous equipaments i que "s'hauria d'esbrinar la fórmula legal" perquè empreses de les Illes se'n puguin beneficiar.

Primer ple de l'any

Precisament la polèmica licitació és un dels temes que centrarà el primer ple del Parlament de l'any. A més, també hi tindran protagonisme la problemàtica de l'habitatge, la nova llei turística i la gestió de la pandèmia. En concret, el PP demanarà explicacions al Govern per la gestió de la sisena onada i per la llei turística anunciada per l'Executiu, que consideren "fantasma". Així l'ha qualificat la portaveu dels populars, Marga Duran, que ha demanat que, en lloc de voler canviar de model, es "recuperi" i es "modernitzi" la llei del 2012 aprovada pel PP.

Així mateix, MÉS per Menorca farà dues preguntes en l'àmbit de l'habitatge, perquè considera que les mesures que s'estan prenent tant a escala estatal com autonòmica són "tèbies", segons ha afirmat Castells. En aquest sentit, El Pi demanarà per què el Govern "dona suport" a la normativa estatal si "envaeix competències de les Illes Balears". En la mateixa línia s'ha expressat Duran: "Armengol calla davant la invasió de competències".

stats