Economia 25/01/2022

PIMEM posa un recurs contra la licitació conjunta de nou centres de salut

La patronal de la petita i mitjana empresa l'ha interposat al Tribunal Administratiu Central de l'Estat

2 min
Un centre de salut en una imatge d'arxiu.

PalmaLa Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca ha presentat un recurs especial contra el Govern de les Illes al Tribunal Administratiu Central. El motiu no és altre que la licitació conjunta de nou centres de salut que va fer el Govern de les Illes. Segons ha explicat el president de la patronal, Jordi Mora, amb les condicions actuals es deixa fora "el 99% de les pime illenques".

Amb paraules de Mora, "aquesta licitació per valor de 86 milions d'euros és un despropòsit". Ja que, a més, els requisits també demanen una solvència tècnica mínima de 14 milions d'euros. I a sobre, segons ha afirmat Mora, dins la mateixa solvència s'ha d'acreditar, com a mínim, una facturació de 50 milions d'euros.

"Demanam coherència i sentit comú", ha dit Mora, també fent referència que segons les directrius europees, les licitacions públiques que hi ha a les Illes estan molt per davall del nivell en què haurien d'estar. Segons va decretar la UE, "les pime havien de participar en la licitació pública al mateix nivell d'influència que tenen dins l'economia", ha assegurat el president de la patronal. Alhora, ha evidenciat que actualment el pes de les pime al PIB balear és del 60%, mentre que les licitacions públiques per a les pime són del 19%.

"Tenim un forat del 41%, segons Europa, i això no vol dir altra cosa que el benefici de les grans empreses", ha reconegut Jordi Mora. Per això, ha anunciat que PIMEM, a part del recurs, demanarà al Govern i la Conselleria de Salut que subdivideixin els projectes en nou lots diferents perquè així les pime hi puguin tenir accés.

Armengol tanca la porta

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha sortit a la trobada del recurs de PIMEM. Ha assegurat que "una licitació per separat no és garantia de res". Armengol ha argumentat que si s'ha escollit aquesta metodologia és per garantir la rapidesa de l'execució de l'obra. A més, també ha explicat que no hi ha cap garantia que si es liciten nou centres de salut separats, les nou empreses que guanyin siguin mallorquines. Finalment, ha insistit dient que "qualsevol obra que el Govern posi a licitació, malgrat que sigui individualitzada, moltes vegades les guanya una empresa de fora perquè el lliure mercat existeix".

stats