Societat 18/10/2021

Son Tous allotjarà 61 dels 300 migrants arribats en pastera a les Illes en les darreres hores

La Policia Nacional hi ha habilitat tendes de campanya cedides pel Ministeri de l'Interior

ARA Balears
2 min
Tendes de campanya a Son Tous.

PalmaLa Policia Nacional preveu traslladar 61 dels prop de 300 migrants arribats en pastera les darreres hores a les Balears a l'antic quarter de Son Tous, a Palma, on quedaran sota custòdia dels agents durant un màxim de 72 hores. El cos policial ha explicat en un comunicat que "aquest emplaçament es podrà utilitzar excepcionalment com a ampliació de les dependències policials, en cas que arribi un gran nombre de persones en poques hores", com ha passat aquest cap de setmana.

L'espai habilitat a l'antic quarter que el Govern balear ha cedit a la Policia Nacional acull un equipament de tendes de campanya desmuntables, proporcionades pel Ministeri de l'Interior, ha puntualitzat el cos policial en un comunicat. Allà, els migrants arribats de manera irregular a les Illes podran quedar fins a un màxim de 72 hores, fins que se'ls hagi obert el corresponent expedient de devolució. Una vegada els agents hagin fet aquest tràmit, passaran a disposició judicial perquè es decideixi si ingressen a un CIE (Centre d'Internament d'Estrangers) o queden en llibertat i són derivats al sistema humanitari d'acollida.

Des d'aquest matí, la Policia Nacional estava pendent d'una "connexió elèctrica", segons ha detallat la delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo, que ha puntualitzat que aquesta mancança es resoldria amb "un generador d'emergència". "No quedarà més remei", ha afegit la delegada, que ha lamentat que el cos "no ho hagi pogut tenir tot tan enllestit com els hauria agradat".

Màxim històric

Pel que fa a l'allau d'aquest cap de setmana, Aina Calvo ha declarat que "les dades són òbvies" i demostren que "les xifres es van consolidant i incrementant en comparació amb les de l'any passat". El 2020 "varen arribar més de 1.400 persones i enguany ja s'estan superant les 2.150", ha afirmat.

"Tot apunta que les màfies surten quan tenen aquesta finestra de bona mar", ha explicat Calvo, que ha recordat que la gestió d'aquesta situació és "una competència clarament estatal". Ara bé, com que encara estam "en un moment pandèmic, aquí hi intervenen el Govern de les Balears i els consells insulars", sobretot per atendre els menors no acompanyats i les dones.

Però, en general, aquestes persones passen tot d'una "a disposició judicial per retornar-les als seus països, perquè són migrants irregulars", ha dit la delegada. De moment, s'espera que "de totes les persones arribades a les Balears, i després de molts mesos sense que fos possible, 41 persones seran ingressades en CIE de la Península per retornar-les a Algèria", ha manifestat Calvo.

stats