GENTRIFICACIÓ
Societat 10/05/2019

Veïns de Son Espanyolet estudien dur Inspecció Turística davant la Fiscalia

El president de la plataforma que reclama una barriada residencial lliure de lloguer turístic afirma que o bé se’n desentenen o bé fan els ulls grossos

Maria Fuster
3 min
Veïns de Son Espanyolet estudien dur Inspecció Turística davant la Fiscalia

PalmaEls veïns de Son Espanyolet, farts de veure que res no canvia i després d’un any denunciant les molèsties que els genera el lloguer turístic, cerquen propostes més contundents. “Estam estudiant dur Inspecció Turística davant la Fiscalia”, afirma Tolo Seguí, vicepresident de la plataforma que reclama un Son Espanyolet per als veïns. Comenta que saben que Alzina Living, empresa noruega sobre la qual recau la majoria de les queixes veïnals, té un expedient sancionador posat per la Conselleria de Turisme, però assenyala que continuen cometent les mateixes infraccions: sobreocupació (acollir més persones de les permeses) i oferta de serveis complementaris. “Això és molt fort. O la inspecció se’n desentén o fa els ulls grossos”, diu. Seguí recorda que han presentat quatre denúncies a Inspecció Turística i més de 40 a la Policia Local, a la qual “hem cridat infinites vegades i gairebé mai no ha vingut”.

Elena Rodríguez, veïna del barri de tota la vida, expressa la seva impotència i el seu cansament per no poder dormir bé quan venen els turistes. “El darrer pic va ser el dia d’abans de les eleccions generals. Varen fer renou fins a les 4 h. I anaven ben gats”. Ella viu amb la seva família just davant Villa Son Mas, un dels tres centres d’Alzina Living, cadascun dels quals té capacitat per a 12 persones. “És un hotel horitzontal que ofereix tot tipus de serveis”. Al seu web l’oferta és àmplia: berenars, menjars, sopars, barbacoa, paella, vins i begudes alcohòliques, excursions, ioga, massatges i lloguer de cotxes i bicicletes.

Destrucció del barri

Però no és només el renou, és la transformació de la barriada el que els preocupa. “Ja no veus veïns, només maletes d’una banda a l’altra”, comenta Elena Rodríguez.

En aquest sentit, també es pronuncia Tolo Seguí: “La llei del lloguer turístic legalitza una situació de destrucció d’aquest tipus de barris”. És per això que reclamen que el lloguer local no es pugui fer a les cases adossades. “Volem que siguin excloses de la llei”, sentencia. Està convençut que com que a Palma s’ha prohibit el lloguer turístic en plurifamiliars, les perjudicades són les barriades amb cases separades per parets mitgeres, on sí que es permet el lloguer vacacional. Assegura que “barris que s’haurien de protegir com Son Espanyolet o Son Rapinya” són el blanc perfecte per a qui vol treure un important benefici econòmic amb aquesta modalitat de lloguer que genera polèmica.

Pere Estelrich, veí de Son Espanyolet de fa 23 anys, diu que el concepte de lloguer vacacional s’ha desvirtuat. Per ell, no és per complementar el sou de les famílies. “Si especul i compr nou cases i visc a Oslo -al·ludeix al propietari d’Alzina Living-, el que faig no té res a veure amb la idea inicial del lloguer turístic”. Creu que, si la situació no canvia, els veïns hauran de partir. “N’hi ha que ja tenen la casa en venda perquè no poden dormir a les nits. També reclama veure “el rebut de pagament de la multa”, que, segons recorda, el Govern va dir que imposava a l’empresa.

Sancions que no arriben

Des de la Conselleria expliquen que “el sistema és garantista i els processos són llargs, però que s’està fent feina”. Actualment, Alzina Living té un expedient sancionador de 2.000 euros que no ha pagat i contra el qual l’empresa encara pot recórrer.La sanció és per comercialitzar més places de les permeses. També ha acumulat tres expedients més, en tràmit, per aquest mateix motiu i per oferir serveis de restauració. Com que l’empresa és reincident, si es confirmàs seria una infracció greu i la sanció ascendiria als 120.000 euros.

El responsable de manteniment d’Alzina Living, Carles Navas, assegura que no té cap constància dels tres expedients oberts, només sap “d’un procés administratiu per un sopar on hi havia 14 persones”.

Navas afirma amb total tranquil·litat i convicció que tot el que fa l’empresa és legal. “Són noruecs”. Amb una app que es diu Check-in Scan, ell envia directament els papers dels inquilins a la Policia, “com fan els hotels”. Defensa que “es preocupen de fer les coses bé”. Hi ha un servei de seguretat privada per la nit i serveis subcontractats de neteja i jardineria. Comenta que l’empresari Erik Oren ha fet una forta inversió i que s’ajusten al que permet la llei. El preu del lloguer de les cases pot variar segons la temporada, però oscil·la entre els 540 i els 700 euros diaris.

stats