Educació
Societat 20/02/2023

Els sindicats prioritzen: carrera professional, ràtios i hores lectives per a l'Acord Marc d'Educació

Lamenten que no s'hagin acordat aquests "grans temes" encara que s'hagi arribat a "petits acords"

2 min
La negociació de l’Acord Marc continuarà aquest dijous.

PalmaEls sindicats de la Mesa Sectorial d'Educació ho tenen clar: prioritzen aprovar la carrera professional, davallar les ràtios i ajustar les hores lectives per a l'Acord Marc que s'està negociant amb la Conselleria. Després de la reunió feta aquest dilluns entre el Govern i els representants sindicals, aquests lamenten que no s'hagi arribat a acords amb els "grans temes", tot i que sí a "petits compromisos".

La cita d'avui era clau en les negociacions, ja que divendres passat la Conselleria presentà una proposta d'acord que no agradà als sindicats i que titllaren "d'insuficient". No obstant això, congelaren les mobilitzacions a l'espera de la reunió d'aquest dilluns, una moratòria de possibles vagues i concentracions que continua, pel fet que es tornaran a reunir dijous que ve. "No descartam prendre mesures durant la primera quinzena de març, però, per ara, mentre les negociacions continuïn, les mantenim congelades", ha explicat el representant de la UOB, Aleix Font.

Unió sindical

Després de la reunió de divendres passat, els representants han decidit fer front comú i marcar uns mínims conjunts per signar el document. "Hi ha molta unió, perquè divendres vàrem veure que s'havien inclòs algunes propostes, però cap que fes referència a retribucions econòmiques", ha explicat el representant de STEI, Lluís Segura.

Quant a la carrera professional exigeixen que s'augmentin les quanties de cada tram i que s'apliqui a partir del setembre de 2023 i no del gener de 2024 com proposa el Govern. A més, demanen arribar a una reducció lectiva que suposi les 23 i 18 hores per a mestres i professors, respectivament, tal com succeeix en altres territoris de l'Estat, sense oblidar una disminució progressiva de les ràtios.

Restriccions econòmiques i financeres

Després de la trobada d'aquest dilluns, el conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March, ha reconegut la voluntat negociadora i d'arribar a un acord dels sindicats, però també ha expressat "que tenim limitacions de caràcter jurídic i financer. Volem que sigui un acord realista, viable i que tingui futur". El conseller s'ha referit a les limitacions derivades de la llei Montoro que obliga prendre certes mesures per garantir l'estabilitat pressupostària.

En aquest sentit, els sindicats han reconegut que no demanen immediatesa en totes les mesures, però sí que exigeixen una calendarització dels acords perquè no quedi en un "no-res". El conseller ha recordat que "a Educació quan parlam de recursos de personal docent estam parlant de doblers. La carrera professional són doblers, la baixada de ràtios i la baixada d'hores són doblers. No estam parlant d'una qüestió de voluntat política, estam negociant un acord amb implicacions socials, econòmiques i laborals i s'ha de veure si és viable".

stats