Societat 20/10/2020

Els serveis socials no tenen prou mitjans i pateixen sobrecàrrega laboral, segons un estudi de la UIB

Diverses investigadores del Grup de Recerca en Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques han publicat un informe sobre els impactes del covid-19 en aquesta àrea

Ara Balears
2 min
Imatge d'un centre de distribució d'aliments.

PalmaSobrecàrrega de treball i manca de mitjans. És el clima en què estan desenvolupant la seva tasca els professionals dels serveis socials durant la pandèmia, segons el primer informe sobre els impactes del covid-19 en aquesta àrea de la UIB. Les investigadores són Caro Blanco, María Gómez Garrido i Joana Maria Mestre Miquel, del Grup de Recerca en Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques, i la recerca està finançada per l'Institut Nacional de l'Administració Pública (INAP).

Així, les professionals entrevistades afirmen que se senten satisfetes amb la tasca desenvolupada però, no obstant això, critiquen la manca de mitjans i l'excés de sobrecàrrega de treball al qual es veuen sotmeses. Segons l'estudi, en molts casos les treballadores pateixen "estrès i angoixa" en la contenció emocional que fan als ciutadans més afectats per la crisi sanitària.

L'informe alerta també de la irrupció de nous perfils de persones usuàries que fins ara desconeixien on era el seu centre de serveis socials de referència. Expliquen com ha afectat milers de famílies que vivien del sector dels serveis i, especialment, d'ocupacions de l'economia submergida. També deixa constància de la demora en el cobrament dels ERTO, que ha suposat que els mesos de març i abril no quedàs res del pressupost anual destinat a emergència social en nombrosos ajuntaments de l'Estat.

Com ha passat al sistema sanitari, les dificultats i demandes socials quotidianes s'han sumat a les generades per la pandèmia. "Això vol dir que, a un sistema prèviament saturat, s'hi ha afegit la dificultat que suposa no poder fer entrevistes presencials o visites domiciliàries, la qual cosa afecta directament intervencions en casos de violència masclista o de seguiment de menors en situacions de risc", detalla la Universitat de les Illes en un comunicat.

L'atenció a la dependència apareix com un altre dels àmbits més perjudicats, com afirma una treballadora social entrevistada: "Les valoracions de dependència es varen deixar de fer al març i no sé quan es reprendran, amb les implicacions que aquest retard suposa per a milers de persones dependents i les seves famílies".

stats