Societat 06/06/2023

Comença la Selectivitat: guia bàsica i models d'exàmens d'anys anteriors

Un total de 4.773 alumnes es presenten a les proves, que es faran de manera simultània a totes les Illes

3 min
3.871 alumnes comencen la Selectivitat

PalmaAquests pròxims tres dies (6, 7 i 8 de juny) tenen lloc les proves de selectivitat (PBAU) a les Balears. Milers d'alumnes han aprofitat al màxim els darrers dies per preparar els exàmens i treure la nota que els permeti accedir a la carrera que desitgen. Els apunts i llibres són els principals aliats dels alumnes en aquestes jornades maratonianes d'estudi. Si més no, la UIB posa a disposició de tots ells els models d'exàmens d'edicions passades, de totes les assignatures, i de les convocatòries de juny i juliol. Aquesta és, segons els exalumnes i professors consultats, la millor manera per adaptar-se a la dinàmica de cada prova. Els resultats provisionals de les PBAU estaran disponibles el 14 de juny.

A continuació, s'explica el funcionament dels exàmens d'algunes de les assignatures. En tots els casos es disposa d'una hora i mitja per completar cada prova, i dues opcions d'examen. Els models de preguntes d'anys anteriors es poden consultar en aquest enllaç. En aquesta ocasió, es mantindrà la possibilitat que l'alumne pugui triar indistintament preguntes d'un i altre model de la prova.

Català

La prova de llengua catalana s'organitza en dos blocs. Al primer, l'alumne s'enfrontarà a quatre preguntes sobre sociolingüística, literatura i història de la llengua, de les quals se n'han de triar dues (4 punts). Al segon bloc, es presenten dos textos i cal triar-ne un i respondre les cinc preguntes associades (6 punts).

Castellà

L'alumne ha de respondre tres blocs de preguntes: llegir i escriure (5 punts); llengua (2,5 punts) i literatura (2,5 punts). Es poden respondre els tres blocs d'una mateixa opció o combinar entre els dos models d'examen disponibles.

Anglès

La prova d'anglès consisteix en un text que l'alumne ha de llegir, comprendre i, a continuació, respondre les preguntes formulades. Aquestes posen a prova la comprensió lectora, el vocabulari i la gramàtica de l'estudiant. Finalment, s'ha de redactar un text d'entre 120 i 150 paraules sobre el tema proposat.

Història d'Espanya

L'examen d'història d'Espanya té dues parts diferenciades. A la primera (3,5 punts), l'alumne ha de desenvolupar un dels temes proposats, per exemple: El Sexenni Democràtic o La Guerra Civil. A la segona (3,5 punts), un comentari de text que pot triar d'entre els que s'ofereixen. A la tercera part (3 punts), l'alumne ha de contestar dues qüestions d'entre les quatre permeses.

Matemàtiques

En aquest cas, la prova planteja vuit preguntes diferents, de les quals l'alumne n'ha de completar quatre. Cadascuna val 2,5 punts.

Economia de l'Empresa

Cada alumne ha d'elegir tres preguntes d'entre les cinc que s'ofereixen al model A i les cinc del model B. Cada qüestió val 2 punts. A la part pràctica, l'estudiant ha d'elegir dues preguntes d'entre les dues que proposa el model A i les dues del model B. Es tracta de demostrar la comprensió dels conceptes econòmics i fer, per exemple, un balanç de situació. Cada pregunta val dos punts.

Llatí

Aquest examen es divideix entre preguntes obligatòries i les que es poden triar. A les primeres, l'alumne ha de triar entre el text de l'opció A i el de l'opció B, del qual ha de fer l'anàlisi sintàctica (3 punts) i la traducció (3 punts). De les qüestions per triar, se n'han de respondre quatre de les nou proposades entre els dos models. Es pot demanar a l'alumne, per exemple, que comenti l'episodi de Mides o que escrigui dos derivats de paraules com credopono. Cada pregunta d'aquest tipus val un punt.

4.773 alumnes d'arreu de les Illes

En aquesta edició de les proves s'hi han matriculat 4.773 alumnes (102 més que l'any passat). D'aquests, el 79,1% procedeixen de Mallorca (3.777), mentre que 534 són d'Eivissa, 453 de Menorca i 9 de Formentera. Per supervisar els exàmens, es mobilitzaran més de 250 docents, que vetllaran pel correcte funcionament de les tres jornades d'avaluació.

Pel que fa als punts d'examen, a hores d'ara cada alumne ja sap a quin centre i aula ha d'acudir el 6 de juny. Enguany, les proves es faran, com és habitual, a diferents edificis de la UIB: Gaspar Melchor de Jovellanos, Beatriu de Pinós, Antoni Maria Alcover i Sureda i Guillem Cifre de Colonya. També es faran al poliesportiu d'Alcúdia, a la Fàbrica Ramis d'Inca, al poliesportiu de l'IES Manacor i a l'Espai 36 de Sant Llorenç des Cardassar. Els alumnes amb necessitats específiques de suport hauran d'examinar-se a la UIB, Inca, Manacor, Ciutadella, Maó, Eivissa-sa Coma o Formentera, atès que són els únics espais que compleixen els requisits per poder-los oferir el suport que requereixen.

Per part seva, els eivissencs s'examinaran a l'Escola d'Hoteleria i al Palau de Congressos, mentre que els formenterencs ho faran a l'IES Marc Ferrer. A Menorca, les proves es faran al recinte firal de Maó i a la sala multifuncional del Canal Salat, a Ciutadella. El dia 6 de juny a les 9.00 començaran els primers exàmens. Es recomana arribar-hi amb temps, per evitar els embossos que es formen en aquests dies de Selectivitat, especialment en direcció al campus de la UIB. A les 12.45 h es farà la pausa per dinar, descansar i fer el darrer repàs, per a les 15.15 h tornar a les aules.

stats