Societat 13/05/2022

La secretària d’Estat d’Igualtat assegura que la baixa per regles doloroses “entrarà a la llei"

Ángela Rodríguez insta Montero a "recapacitar" per incloure l'IVA superreduït als productes d'higiene femenina

2 min
La secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez i la ministra d'Igualtat, Irene Montero.

PalmaEl govern espanyol està acabant de pactar la nova llei d'interrupció de l'embaràs, que preveu aprovar al Consell de Ministres dimarts que ve. La normativa divideix la coalició en algunes propostes d'Unides Podem, com és el cas de la baixa laboral per regles doloroses, que el PSOE no veu amb bons ulls. Malgrat les discrepàncies, la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, ha assegurat avui a Palma que la mesura "estarà a la llei" i que serà l'Estat qui assumirà el cost de les baixes "per no crear discriminació en el mercat laboral". El dret a la salut menstrual estarà reconegut en aquest país", ha ressaltat.

Per part del PSOE, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va admetre dijous que encara estan treballant aquest punt amb el Ministeri d'Irene Montero. La viceministra primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, va deixar entreveure la seva oposició a la proposta, afirmant en declaracions als mitjans que "aquest govern està absolutament compromès amb la igualtat de gènere i mai adoptarem mesures que puguin resultar una estigmatització de les dones". Així, donava a entendre que agafar la baixa per una regla dolorosa estigmatitza la dona. Unes declaracions que va rebatre la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz: "El que estigmatitza és no tenir la sensibilitat suficient per comprendre que els homes i les dones som diferents i que el món laboral no és neutre", li va replicar.

Una altra mesura que ha generat fissures entre els socialistes i Podem és l'IVA superreduït per a productes d'higiene femenina, que l'ala lila de l'executiu espanyol vol incloure dins la llei de l'avortament. En aquest sentit, la secretària d'Estat d'Igualtat ha instat a "recapacitar" el Ministeri d'Hisenda perquè "existeixi una taxa rosa i deixem de pagar més per productes de primera necessitat com els tampons, les compreses i les copes menstruals". Rodríguez ha dit que "no s'entén que una cosa sense la qual les dones no podem viure sigui més cara pel simple fet d'una decisió política" que ella considera "molt assumible" econòmicament.

La nova normativa també inclourà mesures referents en l'anticoncepció, segons ha avançat Rodríguez, qui ha defensat que "les píndoles de darrera generació han d'estar dins el sistema nacional de salut" i, en el futur, ha apuntat a "una cosa gairebé revolucionària, com que els homes puguin prendre una píndola anticonceptiva". "Això és corresponsabilitat i igualtat", ha emfatitzat la de Podem. "La llei que s'aprovarà dimarts posarà Espanya en l'avantguarda del món de les polítiques feministes", ha tancat.

stats