Societat 04/07/2020

Santiago demana una reunió a Iglesias per tractar la regulació dels MENA, entre altres temes

La consellera d'Afers Socials i Esports ha enviat una carta adreçada tant al vicepresident de Drets Socials com al ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions

Ara Balears
2 min
La consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago. / ARA BALEARS

PalmaLa consellera d'Afers Socials i Esports del Govern balear, Fina Santiago, ha sol·licitat aquesta setmana, per mitjà de dues cartes, una reunió bilateral amb el vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. Santiago pretén tractar diferents qüestions relacionades amb les seves competències, com ara els menors. En aquest cas, demana als membres del govern espanyol que posin sobre la taula "la regulació dels Menors Estrangers No Acompanyats (MENA)".

Concretament, la consellera assenyala que cal oferir a aquests menors "alternatives de protecció adaptades i diferenciades de la resta de situacions habituals", segons un comunicat del Govern. Per això, i amb l'objectiu de facilitar-ne la integració, considera "òptim que a 18 anys no només rebin el permís de residència, sinó també el de treball". Santiago indica que per als joves és molt difícil aconseguir un primer contacte laboral d'un any complet, que és la condició que s'exigeix als MENA per poder accedir al món laboral i tenir autorització per fer feina.

També dins les competències d'infància i adolescència de la Conselleria, la membre de Govern proposa debatre sobre la Llei de responsabilitat penal del menor per modificar o no el tram d'edat en què es pot estar a un centre socioeducatiu. A més, demana a Iglesias que es reflexioni sobre els indicadors de distribució del pressupost assignat anualment en el Pla de prestacions bàsiques i demana que se n'actualitzin les dades.

A banda d'això, la consellera proposa a Iglesias que més enllà de les qüestions derivades per la crisi sanitària del covid-19, es tracti la modificació del decret que marca com s'ha de fer la valoració de discapacitat per unificar criteris amb la de dependència. Sobre això, sol·licita que es recuperi el finançament mitjançant el nivell acordat que establia que l'aportació de l'Estat havia de ser igual al de la comunitat autònoma i que va suspendre el govern Rajoy l'any 2012.

Ingrés Mínim Vital i Pensions No Contributives

Així mateix, considera oportú que es modifiqui el decret que regula les prestacions de dependència i que es revisi la llei perquè la prestació econòmica de l'assistent personal es pugui oferir també com a servei. En aquest apartat, la consellera també proposa modificar la regulació del Programa Individual d'Atenció (PIA) perquè pugui compatibilitzar diferents prestacions a l'entorn que afavoreixin la permanència de les persones amb dependència al seu domicili i el pla d'equipaments cofinançats.

Per altra banda, en la carta enviada al ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Santiago se centra en l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Ara que aquest ja és una realitat, pretén tractar amb el ministre la necessitat de recuperar el nivell de finançament per a la gestió de les Pensions No Contributives (PNC), que els darrers anys s'ha reduït. Les Illes Balears han passat de percebre 380.000 euros a l'any a 3.800 euros, sense cap tipus de justificació.

Carta al ministre José Luis Escrivá
stats