Societat 13/12/2021

Els sanitaris hauran de presentar el certificat covid per anar a treballar

El Govern ha citat els sindicats del sector aquest dilluns per explicar la nova mesura

ARA Balears
2 min
Una infermera vacuna un sanitari de primera línia a Son Espases.

El Govern balear amplia l'ús del certificat covid a l'àmbit sanitari. Segons ha detallat aquest dilluns el portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, tots els professionals sanitaris de les Illes Balears que treballin en hospitals i centres de salut hauran de presentar aquest document per anar a fer feina. Aquells que no estiguin vacunats hauran de presentar una prova diagnòstica negativa cada 72 hores, que proporcionarà el mateix sistema sanitari de les Illes. Les persones que hagin passat la infecció de covid-19 estaran exemptes d'aquest cribratge, però només en els 90 dies posteriors al diagnòstic. La mesura haurà de ser avalada pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB).

A més, el Consell de Govern ha aprovat que tot el personal de centres sanitaris tant públics com privats que s'incorporin per primer cop a un nou lloc de feina o que s'hi reincorporin després d'un període de vacances s'hauran de fer una PCR almenys 72 hores abans de tornar a treballar. Serà independent del seu estat de vacunació i de manera obligatòria, segons ha explicat el portaveu del Govern, Iago Negueruela.

Pel que fa a les sancions que pot interposar el Govern, en principi sembla que no li tremola el pols. La Conselleria de Salut ha explicat que es té el decret de sancions administratives i que amb això es poden obrir "expedients disciplinaris en el sentit que hi ha unes mesures de prevenció que s'han de complir". A més, deixen obert que hi podria haver la possibilitat de retirar de la feina les persones que no compleixin amb la mesura, però que "s'hauria de valorar".

El Govern també s'ha esforçat a recordar que per personal sanitari s'entén els treballadors d'hospitals, centres d'atenció primària, clíniques dentals, centres d'interrupció voluntària de l'embaràs, ambulatoris, centres de diàlisi i centres de salut mental. Així mateix, l'Executiu ha perllongat fins al 24 de gener les condicions excepcionals del règim de visites i sortides en els serveis socials de les residències o habitatges per a gent gran.

La Conselleria de Salut ha citat aquest matí els sindicats del sector per explicar amb detall la nova exigència, que arriba en una conjuntura d'increment de contagis a l'Arxipèlag i a les portes de Nadal. Ara com ara, el passaport covid ja es demana als treballadors de les residències de gent gran. L'objectiu és protegir espais especialment vulnerables davant el virus, com són els centres sanitaris i els geriàtrics, així com incentivar la vacunació dels professionals.

stats