Societat 11/04/2021

Salut no està enviant missatges massius perquè la gent telefoni per vacunar-se

Recorda que són els treballadors del Servei de Salut els qui donen les cites telefònicament

2 min
Treballadors del Servei de Salut

PalmaLa Conselleria de Salut de les Illes Balears ha desmentit que hagi fet una crida massiva perquè les persones d'entre 60 i 69 anys telefonin per reservar cita per vacunar-se. En els darrers dies s'ha fet viral un missatge que circula per les xarxes socials que assegura que els illencs d'aquesta franja d'edat han de telefonar al Servei de Salut per obtenir una cita per rebre la vacuna d'AstraZeneca.

Salut ha remarcat que la gent ha d'esperar que la cridin per rebre cita per vacunar-se i que són els seus treballadors els que avisaran els illencs quan hagin d'anar als centres de vacunació a rebre la dosi del vaccí d'AstraZeneca. En aquest sentit, ha recordat que des de l'inici de la campanya de vacunació a les Illes aquest és el funcionament de citació i que no s'ha variat tot i haver canviat alguns dels criteris de vacunació i l'obertura dels punts de vacunació massiva, que tenen com a objectiu accelerar la vacunació per tal d'arribar a la immunitat de grup.

Això no obstant, ha reconegut que és possible que alguns illencs que han telefonat al Servei de Salut sí que hagin estat citats per vacunar-se, però per error. Salut ha explicat que durant el dia reben "moltíssimes cridades" i és possible que els treballadors es pensin que la persona que telefona és un illenc que havien cridat per vacunar-se i no havia contestat en aquell moment. Així, Salut assegura que les persones que han cridat a aquest telèfon i han rebut la cita ha estat per error, i ha remarcat que són ells els encarregats de telefonar a la gent i que no són els illencs els que s'han de posar en contacte amb els treballadors del Servei de Salut per rebre la cita.

Aquesta setmana la comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat va decidir autoritzar la vacuna d'AstraZeneca a persones de més de 65 anys -concretament, fins als 69 anys- i continuar la vacunació del grup d'entre 60 i 65. Així, la d'AstraZeneca s'administrarà a partir d'ara a les persones de més de 60 anys, però no a les persones més joves. Pel que fa a la situació d'aquest gruix d'edat a les Illes Balears, la Conselleria de Salut va explicar dijous que la població censada és de 116.113 i que, fins dimecres, 16.740 ja havien rebut la primera dosi de la vacuna. Per tant, 99.373 residents a les Illes Balears estan esperant la telefonada del Servei de Salut per rebre el vaccí d'Oxford.

Cal recordar que aquesta setmana les Balears rebran 17.000 vacunes d'AstraZeneca menys de les previstes. Un problema amb la distribució de l'antídot de la farmacèutica d'Oxford ha provocat que de les 25.000 dosis que havien d'arribar a les Balears dimarts, només n'arribaran 3.400. Pel que fa a les dosis de les altres farmacèutiques, els enviaments seran tal com estava previst. El Ministeri de Sanitat enviarà dilluns a l'Arxipèlag 22.000 dosis de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer i dimarts, 6.300 de la de Moderna. D'aquesta manera, l'Arxipèlag rebrà dilluns 31.930 vacunes contra el coronavirus de diferents laboratoris, 17.070 menys de les que ha rebut aquesta setmana.

stats