Societat 09/04/2021

Les Illes rebran 17.000 vaccins menys aquesta setmana

Havien d'arribar 25.000 dosis d'AstraZeneca però finalment només n'enviaran 3.400

2 min
Una infermera administra una vacuna a l'Hipòdrom de Manacor.

PalmaEl Ministeri de Sanitat enviarà, a partir de dilluns, 31.930 vacunes contra el coronavirus a les Illes Balears. Això són 17.070 vaccins menys que la setmana anterior, quan la comunitat en va rebre 49.000, el rècord des de l’inici de la campanya d’immunització. La consellera de Salut, Patrícia Gómez, va afirmar dimarts en roda de premsa que la previsió era mantenir el nombre de vacunes en la propera remesa, però finalment hi haurà aquesta reducció per problemes de distribució d’AstraZeneca, segons ha assegurat Sanitat.

Així, en lloc d’enviar les 25.000 dosis d’aquest fàrmac de la setmana anterior, només n’enviaran 3.400 dimarts. El mateix dia està prevista l’arribada de 6.300 dosis de Moderna i dilluns, 22.000 de Pfizer. Per illes, la Conselleria de Salut en distribuirà 23.980 a Mallorca, 5.110 a Eivissa i Formentera i 2.840 a Menorca.

El caos d’AstraZeneca

Aquest diumenge Salut acaba de vacunar els majors de 80 anys i ja està citant illencs d’entre 70 i 79 anys a immunitzar-se. Es preveu que dilluns ja comencin a administrar les dosis.

La decisió de la Comissió Nacional de Salut Pública d’autoritzar la vacuna d’AstraZeneca només a població d’entre 60 i 69 anys ha trastocat el calendari. A les Balears, la població censada en aquest gruix d’edat és de 116.113 persones. El canvi de criteri va venir després que l’Agència Europea del Medicament (EMA) assumís que els casos de trombosi poden ser un efecte secundari d’AstraZeneca molt excepcional que han afectat sobretot dones de menys de 60 anys.

El Ministeri encara no ha decidit si s’administrarà o no la segona dosi de la vacuna a les persones de menys de 60 anys que ja n’havien rebut la primera. Té damunt la taula la possibilitat de deixar amb una sola dosi les persones de menys de 60 anys –suposa una immunització del 70%– o bé optar per acabar-les de vacunar amb una dosi d’una altra farmacèutica, com s’està estudiant també al Regne Unit.

Pandèmia estabilitzada

Les Balears estan aconseguint mantenir el coronavirus a retxa. Tots els indicadors epidemiològics es mantenen estables, però cal tenir en compte que, fins la setmana que ve, no es veurà l’impacte de la mobilitat durant la Setmana Santa.

La incidència a l’Arxipèlag s’ha mantingut al voltant dels 60 casos per 100.000 habitants, amb petites variacions, les darreres dues setmanes. Abans del tancament d’aquest setmanari, la comunitat registrava una incidència acumulada a 14 dies de 61,9 casos per 100.000 persones. L’illa amb l’índex més alt és Formentera, amb 90,8 casos. La segueixen Mallorca (59,7), Menorca (34,3) i Eivissa (33,8).

Malgrat que la situació epidemiològica és bona –les Illes són la segona comunitat amb menor nombre de contagis per habitant després del País Valencià–, el Govern balear ha decidit mantenir tancats els interiors dels bars i restaurants de Mallorca i Eivissa. L’Executiu opta per la prudència davant la incògnita de les conseqüències de les festes i amb una vacunació que encara no és massiva.

stats