Societat 17/05/2021

Salut diu ara que les 80.000 dosis setmanals anunciades pel maig no arribaran fins a final de mes

Aquesta setmana els presos de les Illes rebran la vacuna monodosi de Janssen

2 min
Una vacuna de la farmacèutica nord-americana Janssen.

PalmaLes Illes Balears finalment no rebran, durant el mes de maig, les devers 320.000 dosis que la Conselleria de Salut havia anunciat d'acord amb la previsió que els va traslladar el Ministeri de Sanitat. La primera setmana del mes es va arribar a les 80.000 dosis setmanals que s'havien anunciat, però la setmana passada en varen arribar la meitat –41.530– i aquesta setmana se'n preveuen 60.920 (42.120 són de Pfizer, 7.800 d’AstraZeneca, 7.600 de Moderna i 3.400 de Janssen). Amb aquestes dosis, Salut espera superar a finals de setmana les 518.690 vacunes administrades.

La coordinadora de la campanya de vacunació a l'Arxipèlag, Eugènia Carandell, ha afirmat aquest dilluns en roda de premsa que s'arribaria a aquests 80.000 vaccins setmanals, de mitjana, la darrera setmana de mes, perquè ja li han confirmat l'arribada de més de 70.000 dosis de les farmacèutiques Pfizer i Moderna, que són les més regulars en les entregues. No obstant això, el ritme de vacunació s'ha incrementat en un 29% respecte de l'abril.

Per al mes que ve, Sanitat ha assegurat l'arribada de 66.690 vaccins de Pfizer i 7.600 de Moderna setmanals. Encara no hi ha previsió dels preparats d'AstraZeneca i Janssen. Com que s'espera que incrementi el volum de dosis, la coordinadora ja ha avançat que treballen per habilitar un espai de vacunació amb sis línies a Son Espases i ampliar les del poliesportiu Germans Escalas.

D'altra banda, Carandell ha anunciat que aquesta setmana comença la immunització dels presos de les Illes amb el fàrmac monodosi de Janssen. L'estratègia de vacunació estatal recomana fer-ho amb aquest fàrmac perquè, com que requereix només una dosi, facilita la logística de les vacunacions. Aquest dilluns horabaixa es vacunen les 40 persones que formen part d'aquest col·lectiu a Menorca i divendres rebran la dosi els 1.093 presos que viuen a Mallorca. A Eivissa la població diana és de 59 persones i encara està pendent fixar-ne la data. A més, aquests dies també es comença a organitzar la campanya per immunitzar persones vulnerables.

Les Pitiüses, on més es neguen a rebre la vacuna

"A Eivissa i Formentera és on tenim més dificultat per convèncer les persones de vacunar-se", ha afirmat la també directora assistencial de l'IB-Salut. De fet, ha explicat que a Formentera fins i tot varen haver de tancar el centre de vacunació un diumenge perquè no hi acudí ningú citat. Davant d'aquesta situació, Carandell ha dit que estudien campanyes específiques per sensibilitzar sobre els vaccins.

Per ara, per tal de convèncer sobre la vacunació, el que es fa a les quatre illes és que el metge de capçalera telefona a persones que tocarien haver-se vacunat i no ho han fet. Això es fa, sobretot, en la gent més gran.

Pel que fa a la pàgina web 'Bitcita', actualment hi ha 994 cites disponibles i aquest dimecres se n'obriran de noves. D'ençà que es va habilitar l'espai web, ja s'han autocitat 95.192 persones. Cal recordar que la franja d'edat que poden apuntar-se a la vacunació ara com ara és la que compren la població d'entre 50 i 69 anys.

31,9% d'illencs amb una dosi

Fins ara, 314.540 ciutadans de les Illes (el 31,9% de la població diana) han rebut almenys una dosi de la vacuna contra el coronavirus i 138.024 (14%) n'han rebut les dues. Des de l'inici de la campanya Salut ha administrat 443.785 vaccins.

stats