Defunció

Mor als 89 anys Bernard Pivot, el periodista que va reivindicar la literatura a televisió

El periodista va crear i presentar 'Apostrophes', el programa de llibres més popular de França

2 min
El periodista francès i president del jurat del Prix Goncourt Bernard Pivot arriba al restaurant Drouant de París abans de l'anunci del guanyador del premi literari francès, el Prix Goncourt, el 4 de novembre de 2019.

BarcelonaEl periodista i crític literari francès Bernard Pivot ha mort aquest dilluns a l'edat de 89 anys, segons ha informat la seva filla Cécile Pivot a l'agència France-Presse. Nascut a Neuilly-sur-Seine, era un referent cultural a França gràcies a la feina de difusió de la literatura que va fer a través de la televisió. Pivot va crear el mític programa Apostrophes, un espai de literatura que es va emetre entre el 1975 i el 1990 a la cadena Antenne 2.

L'any 2004 es va convertir en el primer no escriptor a formar part de l'Acadèmia Goncourt, de la qual va ser president entre el 2014 i el 2019. Abans de ser president d'aquesta institució, que cada tardor entrega el premi literari més famós de França, Pivot ja va ser part del jurat, una posició des de la qual va introduir diverses innovacions, com ara que cap dels seus membres no podia treballar per a cap editorial.

Pivot va començar la seva carrera com a periodista econòmic, però el 1958 va passar a formar part de Le Figaro Littéraire. L'any 1971 la publicació va desaparèixer i Pivot va assumir el càrrec de cap de secció a Le Figaro, una posició que va abandonar el 1974 arran d'un desacord amb el novel·lista i cronista Jean d'Ormesson.

Després de la sortida de Le Figaro va participar en la creació de la revista Lire i va fer els primers passos a la televisió amb el programa Ouvrez les guillemets [Obriu cometes], que va començar el 1973 a TF1. Un any després arrencava Apostrophes, l'espai que el va convertir en el gran referent de la televisió cultural de França i Europa. Després de 15 anys en antena, el programa va abaixar la persiana i Pivot va començar una nova aventura televisiva amb Bouillon de culture, que barrejava literatura, cinema i art.

stats