Societat 23/02/2021

Salut començarà a vacunar els majors de 80 anys dels centres de dia aquest dimecres

La consellera Patricia Gómez ha anunciat que a les instal·lacions Covid Exprés de Son Dureta es podran vacunar 3.500 persones al dia

3 min
Salut preveu començar a vacunar els majors de 100 la setmana que ve.

PalmaLa consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha informat aquest dimecres que els serveis de salut començaran a vacunar a partir d'aquest dimecres els majors de 80 anys que són usuaris de centres de dia. En aquest cas, les vacunes es posaran al mateix centre, que serà l'encarregat de coordinar les injeccions. A més, es preveu que la població major de 100 anys comenci a ser citada per rebre el vaccí a partir de la setmana vinent.

Gómez ha fet aquestes declaracions a les instal·lacions Covid Exprés de Son Dureta, que tenen "capacitat per vacunar 3.500 persones al dia quan estiguin muntades les deu línies previstes". Per ara, hi ha "quatre línies en marxa amb uns 20 professionals que hi treballen", ha afegit. Avui ha estat el torn de rebre la vacuna d'uns "1.500 psicòlegs", ha dit la consellera. Entre dimarts i dijous "també la rebran la resta de professionals del grup 3B, que són veterinaris, logopedes, terapeutes ocupacionals i treballadors de l'àmbit social en general".

Així mateix, ha afirmat que "s'ha avançat en els grans dependents" i ha recordat que "un 90% de les persones usuàries de residències per a gent gran ja estan vacunades". Els professionals que han rebut el vaccí, en aquest cas, són prop d'un 80%.

L'arribada de vacunes també recupera el ritme. "Ahir varen arribar 7.020 dosis de Pfizer i avui 9.000 més d'AstraZeneca, que ja s'han distribuït a totes les illes", ha anunciat Gómez. Aquestes darreres "són les que permeten vacunar els menors de 55 anys" i que faran possible "començar a vacunar durant el mes de març policies locals, docents –primer els d'Infantil i educació especial– i la resta de col·lectius del grup 6", ha indicat.

Dispositiu de vacunació a Son Dureta.

Més de set punts de vacunació

Per assolir les "80.000 vacunes setmanals" a les quals el Govern preveu arribar, o fins i tot superar, també s'estan preparant dispositius a altres ubicacions. "A Mallorca tenim també el poliesportiu Germans Escales, cedit per l'Ajuntament de Palma; a Inca, un altre poliesportiu, i a Manacor, l'hipòdrom", ha explicat Gómez. A Eivissa s'engegarà "un altre dispositiu en un recinte firal i de congressos i a Menorca, dos punts: un a Maó i un altre a Ciutadella", ha puntualitzat. Amb tot, Salut espera poder començar a vacunar "a partir del 8 de març les forces i cossos de seguretat de l'Estat, començant pels policies locals i els docents alhora".

En qualsevol cas, la velocitat encara depèn de l'arribada de les vacunes, que la consellera espera que "a partir d'abril pugui ser massiva", segons el que va dir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, al Consell Interterritorial. Preguntada pels mitjans, Gómez ha detallat que el coordinador de la campanya de vacunació a les Balears, Carlos Villafáfila, està "de baixa laboral per motius de salut", la qual cosa explica que no hagi comparegut públicament els darrers dies.

Desescalada lenta

Quant a la situació epidemiològica de les Balears i la possibilitat de retirar algunes restriccions, la membre del Govern ha reconegut que "les dades són molt favorables", però ha insistit que "tots els experts recomanen fer aquestes desescalades molt lentes". "Continua havent-hi morts i les UCI tenen una ocupació del 25%", ha alertat la consellera. D'això i de la presència de la variant britànica del virus, que ja és del 40% a les Illes, "dependrà com s'enfoqui la Setmana Santa".

Pel que fa a la previsió d'obrir les terrasses dels bars a partir de la setmana que ve, Gómez ha assegurat que les institucions demanen al Govern "prudència". "No podem repetir el mateix procés si volem un resultat diferent. I el resultat que volem és mantenir les xifres que tenim ara", ha advertit. "És un dels riscos i una de les preocupacions que tenim", ha admès en relació amb la temporada turística, tot i que de moment no donen "res per perdut".

stats