Societat 19/02/2021

Salut començarà a vacunar personal essencial i majors de 80 anys a mitjan març

Docents, bombers i cossos d'emergència s'immunitzaran simultàniament en els punts de vacunació massiva

3 min
Una infermera vacuna contra el covid-19 un sanitari de primera línia.

PalmaLa Conselleria de Salut preveu començar a vacunar el personal essencial -docents, policia i cossos d'emergència- i majors de 80 anys a partir de mitjan març. El primer grup serà immunitzat als punts de vacunació massiva de la seva zona i en el cas de la gent gran, en els seus centres de salut. Així n'ha informat el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, aquest divendres en una roda de premsa en què ha explicat el Pla de vacunació contra el covid-19 de les Balears.

Fuster ha afirmat que la previsió és vacunar massivament a partir de la segona quinzena de març, perquè s'haurà aprovat la vacuna de Johnson and Johnson "en dues o tres setmanes com màxim", ha afirmat. A més, els fàrmacs que han arribat fins ara -Moderna, Pfizer i AstraZeneca- haurien d'incrementar la producció, previsiblement. Cal recordar que ahir, el govern espanyol va traslladar a Armengol que els vaccins arribarien de manera massiva a partir de final de març.

D'altra banda, la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, ha assegurat que a partir del segon trimestre de l'any la distribució de les dosis per part del Ministeri de Sanitat serà en funció de la població de cada comunitat i no per grups diana com fins ara. Això farà que l'Arxipèlag rebi més dosis, que és una de les demandes que ha fet el Govern balear a l'Estat. Amb tot, Fuster ha defensat que "pensam que al juny podem tenir el 70% de la població vacunada".

Més vaccins d'AstraZeneca

Les Balears rebran més dosis d'AstraZeneca que de la resta, segons ha afirmat Font. És per aquest motiu que "es vacunarà més ràpidament els menors de 55 anys [que rebran l'AstraZeneca] que els majors", ha avançat. La previsió és que en tres setmanes arribin 63.000 vaccins, amb els quals l'Arxipèlag ja n'haurà rebut més de 120.000.

Salut ja ha donat per finalitzada la campanya a les residències de gent gran i als sanitaris de primera línia, i actualment es continua immunitzant el personal sanitari i els grans dependents. D'aquests darrers, 1.597 ja han rebut la primera dosi. Un canvi important és que finalment també es vacunarà un cuidador, sigui o no professional. Cal recordar que en un principi el Ministeri de Sanitat només acceptava els professionals.

Pel que fa als punts de vacunació massiva, a Son Dureta hi haurà 10 línies operatives a partir de dilluns vinent. Allà serà on es vacunaran la resta de sanitaris, que són professionals com ara dentistes, fisioterapeutes i farmacèutics. El director general ha afirmat que el poliesportiu Germans Escalas ja està gairebé enllestit, i serà aquí on es començarà la campanya de vacunació del personal essencial. D'altra banda, a partir de la setmana que ve estarà operativa una web i un telèfon específics sobre vacunació. Tant la pàgina web com la línia telefònica també serviran per donar i demanar cites.

80% menys de contagis a residències

Des que es va començar a vacunar a les residències, la incidència de coronavirus ha davallat un 80%. Aquest divendres, hi ha 19 usuaris positius, una situació que no es veia des de juliol, abans de la segona onada. Tots ells estan hospitalitzats. Cal remarcar, però, que Salut hospitalitza els residents sempre que apareixen símptomes, encara que aquests siguin lleus. Hi ha també 27 professionals infectats. Quant als professionals sanitaris, la davallada també és important i actualment 63 estan contagiats i un total de 179 estan en aïllament, ja sigui per contagi o per sospita d'infecció.

La Conselleria de Salut ha informat de tres morts més per coronavirus en 24 hores, amb les quals són 682 les defuncions des de l'inici de la pandèmia a la comunitat. El darrer dia, s'han fet 3.041 proves diagnòstiques -entre PCR i tests d'antígens-, s'han detectat 80 casos i la taxa de positivitat és del 2,6%. Per illes, 62 persones han donat positiu a Mallorca, 18 a Eivissa i cap a Menorca i Formentera. Des de febrer de l'any passat, el Govern ha notificat 55.574 casos al Ministeri.

Els casos actius encadenen un dia més de davallada i avui se'n registren 3.691, 251 menys que ahir. Tant la reducció de persones infectades com la millora als centres de gent gran estan permetent que davalli la pressió dels hospitals continuadament. De fet, aquests centres comencen a sortir de la situació de risc extrem, ja que avui els ingressos per covid-19 a les UCI representen el 24,8% de l'ocupació total (es considera risc màxim a partir del 25%). En concret, els centres hospitalaris públics atenen 75 pacients crítics (tres menys que dijous) i 155 a planta (quatre menys).

stats