Les persones d'entre 45 i 55 anys es vacunaran amb AstraZeneca després dels professionals sanitaris i essencials

El ministeri de Sanitat acorda els nous grups que s'immunitzaran contra el coronavirus

2 min
La vacuna d'Oxford i AstraZeneca

MadridEl ministeri de Sanitat ha acordat aquest dimecres en la comissió de salut pública els nous grups de vacunació, que seran diferents segons es tracti de la vacuna d'AstraZeneca –que només s'administrarà a adults de fins a 55 anys– o de les vacunes de Pfizer i Moderna. En qualsevol cas, el que es prioritzarà a partir d'ara serà el factor edat, atès que és "el principal factor de risc" de complicacions i mortalitat del covid-19, segons puntualitza el ministeri dirigit per Carolina Darias, un criteri que les autoritats sanitàries illenques comparteixen i celebren.

En el cas d'AstraZeneca, després dels professionals sanitaris que no estan a primera línia i altres professionals essencials, com els policies i els bombers, el grup al qual s'administrarà la vacuna seran les persones d'entre 45 i 55 anys. És la primera vegada que s'inclou aquest grup en el pla de vacunació. La limitació d'edat d'aquesta vacuna desenvolupada per Oxford i AstraZeneca ha obligat a canviar els plans de vacunació de Sanitat: primer es va optar per vacunar professionals essencials i ara es començarà a utilitzar la vacuna per a la població general, però sempre posant el límit als 55 anys.

En paral·lel, i en funció de la disponibilitat de dosis, es continuarà immunitzant la població amb la resta de vacunes aptes per a adults de qualsevol edat. En primer lloc es vacunaran les persones de 80 anys o més, després el grup d'entre 70 i 79 anys i posteriorment les persones de 60 a 69 anys. A continuació rebran la vacuna les persones de menys de 60 anys que presentin risc elevat de patir una malaltia greu pel coronavirus. Queda encara per determinar quines malalties estaran incloses per considerar que una persona té riscos davant el covid-19.

El que està clar és que, ara per ara, les persones que tenen 56 anys o més només poden rebre les vacunes que tenen una tecnologia d’ARN missatger, que són Pfizer/BioNTech i Moderna. Les autoritats espanyoles consideren que només aquestes dosis han demostrat tenir un elevat efecte protector en la majoria de la població, incloses les franges d’edat més avançades, a diferència d'AstraZeneca, l'eficàcia de la qual segueix en estudi.

stats