Societat 12/04/2021

Salut assegura que la població que no acudeix a vacunar-se contra el covid-19 és "testimonial"

El sistema de citació en línia estarà disponible a finals d'aquesta setmana

2 min
El fàrmac d'AstraZeneca.

PalmaLes polèmiques que s'han generat amb les darreres setmanes amb la vacuna d'AstraZeneca no aturen la voluntat d'immunitzar-se a les Illes Balears. La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha assegurat aquest dilluns que el gruix de població que no es vacuna quan és citada és "testimonial". Ha posat d'exemple el cas d'aquest diumenge, en què només tres illencs citats a Inca no van acudir a la vacunació, a Manacor en varen ser dos i a Son Dureta, 16.

Cal recordar que, entre avui i demà, El Ministeri de Sanitat enviarà 31.930 vacunes contra el coronavirus a les Illes Balears. Això són 17.070 vaccins menys que la setmana anterior, quan la comunitat en va rebre 49.000, el rècord des de l'inici de la campanya d'immunització.

Acabada la campanya a majors de 80 anys, l'objectiu, aquesta setmana, és administrar la primera dosi a la població d'entre 70 i 79 anys (que són 83.209 persones) i als pacients d'hemodiàlisi. Paral·lelament, se seguirà avançat amb els altres grups poblacionals: personal essencial i persones d'entre 60 i 69 anys.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

Gómez ha explicat que "es fa feina" per poder vacunar dins el grup sis, que correspon als docents, els professionals de totes les escoletes. A més, ha informat que finalment sí que vacunaran dins aquest grup els docents dels CEPA, que era un reclam del col·lectiu docent. Són 302 persones, entre els quals n'hi ha 56 majors de 60 anys.

La consellera també ha avançat que a finals de setmana ja estarà operatiu el sistema de citació en línia 'bitcita', que permetrà els ciutadans triar dia i hora per rebre la dosi. És un programa dissenyat per la Fundació Bit, que conviurà amb la citació telefònica.

Fins ara s'han administrat 220.322 dosis; 163.197 són persones amb un vaccí i 57.125 ja han rebut les dues. A Mallorca s'han aplicat 175.767 vacunes; a Eivissa, 22.441; a Formentera, 2.044 i a Menorca, 20.070. Cal recordar que aquesta setmana arriba a l'Estat la vacuna de Janssen, i el grup d'entre 70 i 79 anys rebrà les primeres vacunes monodosi d'aquesta companyia.

Pandèmia estable

Mentre que la vacunació avança al ritme que arriben els fàrmacs, l'Arxipèlag aconsegueix mantenir a retxa la pandèmia, encara que "d'acord amb aquestes restriccions"; ha afirmat el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz.

A gairebé dues setmanes de l'inici de Setmana Santa, la incidència del virus es manté estable, al voltant dels 60 casos per 100.000 persones. Això significa que, en principi, les festes no haurien generat "un increment important de casos", ha afirmat Arranz. Així i tot, caldrà esperar encara fins finals de setmana per acabar de veure'n els efectes.

En concret, la incidència acumulada a 14 dies a l'Arxipèlag és avui de 59,3 casos per 100.000 habitants. Per illes, Mallorca registra 55 casos; Menorca, 29; Eivissa, 38 i Formentera 82. Pel que fa a les dades del darrer dia, Salut ha trobat 44 nous contagis entre 2.056 proves diagnòstiques fetes. 43 s'han trobat a Mallorca i un a Eivissa. La taxa de positivitat ha estat del 2,14%.

Als hospitals hi ha un lleuger increment dels ingressos, amb una persona més a planta, amb la qual són 42 el total de pacients amb covid-19, i tres més a l'UCI, que eleven a 21 el nombre de pacients crítics. En 24 hores han donat quatre altes, mentre que l'Atenció Primària n'ha donat 78.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears
stats