El ministeri confia rebre 38 milions de dosis entre totes les vacunes aquest segon trimestre

Janssen complirà amb els calendaris i enviarà una primera remesa de 300.000 dosis per repartir entre les comunitats

3 min
Un vial de la vacuna de Janssen

Madrid / BarcelonaEspanya rebrà aquest dimecres a primera hora els primers vials de la vacuna de Janssen, l'únic preparat monodosi contra el covid dels quatre en ús a la Unió Europea. Després de setmanes amb avançaments i retards en les previsions, finalment la filial de Johnson & Johnson complirà amb els calendaris i enviarà una primera remesa de 300.000 dosis per repartir entre les comunitats autònomes. Aquestes vacunes, que permetran accelerar el ritme de vacunació perquè només cal una injecció per persona, es destinaran inicialment a la població que té entre 70 i 79 anys, segons ha anunciat aquest dilluns la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

L'Estat, que ha de rebre 5,5 milions de dosis de Janssen confia agilitzar la campanya de vacunació amb l'ús simultani de les vacunes d'aquest fabricant i les de Pfizer per als col·lectius de més edat i l'administració d'AstraZeneca als que tenen entre 60 i 69 anys. Fins ara aquest col·lectiu havia quedat arraconat en el pla de vacunació, d'una banda, perquè no es rebien prou vacunes de Pfizer i Moderna i calia prioritzar els majors de 80; de l'altra, perquè Espanya mantenia una restricció d'ús a AstraZeneca fins als 65 anys (69 des de la setmana passada).

Les quatre vacunes aprovades.

Per què les autoritats defensen que Janssen suposarà un punt d'inflexió en l'estratègia d'immunització? Una dosi de Janssen equival a una persona protegida mentre que amb la resta de vacunes autoritzades, per donar per acabada la pauta de vacunació, cal posar-ne dues amb criteris d'ús diferenciat. A més, està recomanada per a tothom major d'edat i s'administrarà a la població de més edat a menys. Les condicions d'emmagatzematge i distribució de Janssen tampoc són tan especials com les de la resta de preparats: les vacunes no necessiten ultracongelació, sinó que es conserven en neveres en una temperatura d'entre 2 i 8 graus.

A l'altra cara de la moneda, però, Janssen també ha plantejat alguns possibles efectes adversos com els observats molt poc freqüentment amb AstraZeneca. Des de la setmana passada l'Agència Europea de Medicaments (EMA) estudia si hi ha un possible vincle entre quatre casos de trombosi greu i la vacuna de Johnson & Johnson. Es tracta d'un cas detectat en un assaig clínic i de tres més als Estats Units, un dels quals mortal.

38 milions de dosis

L'arribada de les primeres dosis de Janssen esperona el govern espanyol, que no només manté el calendari previst de vacunació per a aquest trimestre –preveu l'arribada de 38 milions de dosis de les diferents vacunes–, sinó que es mostra confiat que l'objectiu de vacunar un 70% de la població "abans que s'acabi el mes d'agost" serà assolible. Ja ho va prometre la setmana passada el president espanyol, Pedro Sánchez, que va assenyalar que eren els càlculs "més prudents i conservadors". Tampoc el canvi de criteri d'ús amb AstraZeneca, segons Sanitat, altera cap pla.

"Les vacunes són segures, són eficaces i salven vides. Ho estem comprovant amb fets que són a la vista: per exemple, a les residències de gent gran, on la letalitat ha baixat pràcticament a la mateixa [taxa] de les persones que no són en residències, o també amb altres col·lectius que estan vacunats, com els sanitaris a primera línia", ha remarcat Darias.

Sempre que les farmacèutiques compleixin els acords, els 38 milions de dosis que es rebran les setmanes vinents gairebé multipliquen per quatre les rebudes durant el primer trimestre, uns 10 milions. Part de l'optimisme del govern espanyol recau en Pfizer, que, en concret, s'ha compromès a enviar a Espanya 3,8 milions de dosis només a l'abril, 1,2 milions cada setmana. De moment, la farmacèutica estatunidenca ha complert i aquest dilluns han arribat els 1,2 milions de les vacunes esperades.

Darias ha subratllat que les dosis de Pfizer seran claus per donar un impuls final a la vacunació del grup de més grans de 80 anys. Després de tres mesos de campanya, el 90% ja han rebut la primera dosi i ara toca acabar d'administrar les segones. "Estic convençuda que aquesta setmana es produirà aquest impuls a la segona dosi dels més grans de 80 anys, perquè, a més, toca per decalatge dels 21 dies entre una dosi i l'altra", ha afirmat.

El president del govern central, Pedro Sánchez, també ha defensat aquest dilluns la compra centralitzada i "coordinada" de vacunes a la UE després que la regió alemanya de Baviera hagi comprat vacunes Sputnik i Madrid ho hagi explorat. "On van sols un land o una autonomia?", s'ha preguntat.

La ministra no ha volgut anticipar, però, quina solució es donarà als menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca. "Calma, hi ha temps. Donarem a conèixer la millor de les decisions per a aquests casos de segona dosi amb AstraZeneca", ha assegurat.

stats