Societat 24/01/2019

Salut compra 101 aparells nous de monitorització ambulatòria de la tensió arterial

Un 40% dels hipertensos desconeixen que ho són i un 20% no estan tractats amb els medicaments que toca

S. Vidal
1 min
UNa xifra PER tractar MILLOR   La TENSIÓ ARTERIAL

PalmaLa hipertensió arterial (HTA) afecta el 43% de la població major de 34 anys i la seva prevalença augmenta amb l’edat, arribant al 72% en els majors de 65 anys de tot l'Estat. La prevalença global d’hipertensió a les Balears entre les edats de 35 i 74 anys va ser l'any passat d’un 47,8%; un 52,3% en homes i un 43,5% en dones (Estudi Corsaib 2003).

La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca, que va detectar la necessitat de millorar la dotació dels aparells de Monitorització Ambulatòria de la Pressió Arterial (MAPA), va procedir a la compra de 101 nous aparells MAPA (per valor de 55.550 euros), que actualment ja s’estan repartint als centres de salut i les unitats bàsiques de l'illa. La finalitat és fer possible el diagnòstic de hipertensió arterial amb tècniques ambulatòries, tal com es recomana actualment, a més del seguiment del grau de control adquirit amb el tractament antihipertensió.

D'altra banda, s’ha elaborat la guia 'Monitoritatge ambulatori de la pressió arterial' com a model d’implementació (organització interna) del MAPA als centres per millorar el diagnòstic i el seguiment de l’HTA, en què, a més, es recullen les recomanacions de realització de la tècnica i s'incorporen consells per a les persones a les quals es fa aquesta prova diagnòstica.

Segons l'IB-Salut, el progressiu envelliment de la població, l’epidèmia actual d’obesitat i els millors tractaments disponibles fan pensar que la prevalença de la hipertensió arterial pugui augmentar en els pròxims anys. Encara que el grau de coneixement i control de l'HTA ha millorat els darrers anys, encara un 40% dels hipertensos desconeixen que ho són i el 20% no estan tractats amb els medicaments adients.

stats