Coronavirus

La vacuna altera la regla? Creixen les consultes per alteracions menstruals

No hi ha proves que els relacionin ni els desvinculin de la immunització

Gemma Garrido Granger i Clara López Alcaide
5 min
Imatge de recurs d'una consulta ginecològica

BarcelonaL’Elena, de 37 anys, sospita que la menstruació se li va endarrerir més de dos mesos coincidint amb la segona dosi de la vacuna contra el covid. “Passaven els dies i no la tenia. Vaig passar onze setmanes esperant que em baixés”, explica. L'Anna, de 23 anys, també relata que a partir de la primera dosi va patir canvis automàtics en el cicle menstrual: “Estava al final de la regla quan em vaig vacunar i va ser com si tornés a baixar de cop. Se m’ha allargat fins a nou dies i a mi normalment me'n dura tres o quatre". Descriu aquest episodi com "una regla molt forta" i amb un flux abundant: "Com si tingués 14 anys i m'hagués baixat per primera vegada”.

Com l'Anna i l'Elena, desenes de dones de diferents edats i professions han compartit els últims dies a Twitter que pateixen desajustaments menstruals: regles més llargues o més curtes de l'habitual, que arriben amb dies de retard o molt abans del que esperen o que provoquen un sagnat més o menys abundant del que consideren "normal". Aparentment, en tots aquests casos hi ha un element comú: els canvis van començar just després de rebre la vacuna.

Fa poques setmanes que va començar la immunització de les dones en edat reproductiva -tret de professionals sanitàries o col·lectius essencials que van poder-la iniciar a principis d'any- i de moment no hi ha cap estudi concloent que pugui vincular ni desvincular la vacuna amb aquests problemes menstruals transitoris. “Així com és possible que la vacuna pugui desencadenar uns pocs i raríssims problemes trombòtics entre milions de vacunats, no estem detectant una relació causal amb la menstruació”, afirma el doctor Joaquim Calaf Alsina, especialista en ginecologia i obstetrícia a l’Hospital QuirónSalud Barcelona, que apunta que en la majoria dels casos l’alteració "se sol corregir en un o dos mesos".

Se sap que altres factors agreujats pel context pandèmic com l'estrès, la fatiga i les situacions laborals o familiars complexes poden catalitzar-se a través d'alteracions en la regla. “També l'escenari de la vacunació, la seva programació, l'espera, fer cua per vacunar-se, són esdeveniments carregats d'estrès que poden afectar el cicle menstrual”, afegeix la responsable dels serveis de salut sexual i reproductiva de l’Institut Català de la Salut (ICS), Cristina Martínez. De fet, els resultats provisionals d'una enquesta feta a més de 20.000 dones de diferents comunitats, incloent-hi Catalunya, indiquen que la meitat de les participants han patit canvis en la regla al llarg de la pandèmia.

L'Anna, que pateix anèmia, va haver de prendre més suplements perquè es notava “molt cansada”, però d’entrada no va pensar que la vacuna hi estigués relacionada. “No he llegit enlloc que pugui ser un efecte advers, així que pensava que era perquè estava estressada o per alguna cosa semblant", reconeix. Va ser quan va llegir els comentaris que altres dones havien deixat a les xarxes que va començar a qüestionar-s'ho. I no és l'única.

A la consulta del doctor Calaf Alsina han augmentat les visites relacionades amb aquests desajustaments i algunes pacients els atribueixen a la vacuna. El ginecòleg, però, insisteix que no hi ha cap prova que permeti establir un lligam entre haver-se vacunat i patir un cicle menstrual irregular. Si bé admet que és important estudiar-ho, planteja que la incertesa pandèmica afavoreix que la dona tingui recels o que davant d’una resposta a la vacuna que clínicament no té importància, com una febrada nocturna, pugui patir angoixa i estrès i desencadenar una alteració menstrual.

Biaix de gènere

El perfil de les pacients que es visiten per canvis en la menstruació i sospiten de la vacuna és divers: des de dones que en general no tenen cap problema amb la regla a d'altres que prenen pastilles anticonceptives i pateixen pèrdues de sang inesperades o que porten un dispositiu intrauterí. L'Elena és una de les que, després d'observar canvis en la menstruació, va demanar hora al ginecòleg. “Quan li vaig comentar que sospitava que fos culpa de la vacuna, m'ho va posar bastant en dubte, però a mi em semblava molta casualitat”, recorda. Fins ara no ha trobat cap altra explicació al retard -està pendent de fer-se una ecografia a l’agost- però lamenta que no s'hagi fet cap estudi sobre els possibles efectes que poden tenir les vacunes en el cos de les dones. “Se’ns infantilitza quan es tracta de salut sexual i ara sembla que això que passa no importi o que ningú ens cregui”, denuncia. 

Tot i que també creu que avui dia no hi ha una relació demostrada entre la vacunació i les alteracions menstruals, Martínez crítica el “biaix de gènere” en la medicina i la investigació, que exclou les dones de la vigilància farmacològica i banalitza les possibles repercussions en la seva biologia. “El concepte de salut menstrual no s’entén; ja són molts segles d’androcentrisme. Ni disposem d'estudis o assajos sobre possibles canvis menstruals després de la vacunació ni es recull informació específica a les consultes”, diu.

La vacunació genera una resposta immune que es manifesta com una reacció inflamatòria, i Martínez creu "coherent" que pugui afectar l'endometri, en alguns casos. "Però no podem afirmar-ho. I per això és bàsic que els informes de farmacovigilància incorporin aquesta variable, perquè es pugui estudiar, ja que hi ha dones que estan reportant-ho”, diu Martínez. Els trastorns menstruals no figuren al llistat d'efectes adversos de l’Agència Espanyola de Medicaments (AGEMED) malgrat que cada vegada més dones ho notifiquin als serveis de farmacovigilància mitjançant les Targetes Grogues.

El cas de la Montse és especialment preocupant: després de vacunar-se, en un primer moment va tenir un retard de 15 dies però quan va baixar-li la regla li va durar uns cinquanta dies. “Al principi pensava que ja em passaria, però quan portava més de deu dies sagnant em vaig començar a preocupar”, recorda. Primer va creure que serien canvis hormonals deguts a l'edat, però van descartar-li indicis de menopausa. Aleshores va començar un periple de proves, però encara n'hi han de fer més i no sap què li va passar ni si la vacuna hi va tenir res a veure. Mentrestant, fa un tractament amb hormones i ha recuperat la menstruació regular. “Soc dona i tinc 48 anys. Amb nosaltres tot ho arreglen hormonant-nos. O tens ansietat o et falten hormones”, lamenta.

Més preguntes a les consultes

Martínez demana més pedagogia entre els professionals assistencials perquè preguntin activament si les dones han detectat canvis en la menstruació o inflamació a les mames després de vacunar-se. “Fins ara es reporten la febre, el mal de cap o les nàusees, però no els canvis en el cicle menstrual. Abans de confirmar o descartar una relació s’ha de recollir informació”, avisa. 

L’AGEMED recorda que el fet que algunes situacions es notifiquin de forma espontània, com esdeveniments inesperats perquè han coincidit en el temps amb la vacuna, no vol dir que hi estiguin relacionats o se’ls consideri efectes adversos. “¿Però si no tenim constància d’aquests casos és realment perquè no apareixen efectes o perquè la dona els assumeix com a normals i no els expliciten perquè ningú li diu que és important?”, es qüestiona Martínez.

Alguns estudis damunt la taula

No hi ha cap estudi específic que abordi possibles canvis en la menstruació induïts per la vacuna contra el covid, però als centres sanitaris augmenten les consultes al respecte. Tant l'Hospital QuirónSalud Barcelona com l’Hospital de Sant Pau han arribat a plantejar-se fer una enquesta entre pacients per preguntar específicament si havien notat canvis en la regla des de la vacunació. A més, Calaf Alsina explica que també hi ha damunt la taula la realització d’un estudi amb aplicacions de control de la menstruació, com els calendaris o els registres de símptomes i intensitat, per observar si haver-se vacunat afecta el cicle de la menstruació. Aquesta aproximació mitjançant les menstruapps no es limitaria només a vigilar si les vacunes tenen un efecte directe en la regla, també s’avaluaria com altres aspectes de la pandèmia -l'aïllament, el contagi, la quarantena...- poden interferir en el sagnat.

stats