Crònica
Societat 16/09/2020

Escepticisme tranquil a la nova zona de Palma que quedarà confinada

Residents de la zona d'Arquitecte Bennàssar expliquen com veuen les noves mesures restrictives anunciades pel Govern

Kike Oñate
3 min
Una cua de gent espera el seu torn per rebre aliments a l'Associació d'ajuda social i veïnal de Bons Aires i Arxiduc de Palma.

PalmaAls bancs de la plaça Alexander Fleming de Palma no arriba a haver-hi una desena de persones assegudes. Totes duen mascareta, estan totes soles i miren el mòbil, llevat de cinc jubilades que parlen i riuen. A partir de divendres a les 22 h les mesures restrictives que es varen aplicar a Son Gotleu s'estendran fins a aquest punt i estaran prohibides les trobades i reunions de més de cinc persones –si no són convivents– tant a les cases com als espais públics. El barri quedarà confinat: no s'hi podrà entrar ni sortir-ne sense causes justificades.

Un veí de la zona que demana que no se'n publiqui el nom ignora l'anunci del Govern perquè ha patit ansietat i ha deixat de veure notícies relacionades amb el coronavirus. "M'estressen molt", assegura. Sobre les noves limitacions per barris apunta que "creen ansietat i no controlen el virus". No és l'únic escèptic amb les noves mesures, però d'acord o no tothom s'hi resigna amb tranquil·litat.

Tamara Cretarola, que acompanya el veí, explica que és italiana i que ha tornat de viatge fa pocs dies. Considera que a Espanya hi ha massa restriccions i que la gent està "més espantada" que al seu país, on l'ús de la mascareta no és obligatori. Tots dos, que duen mascareta, coincideixen que cal tirar endavant com sigui, però que "controlar" el coronavirus per barris és massa complicat i que arriba a coartar la llibertat individual.

Vianants esperen per travessar el carrer davant de la plaça Alexander Fleming de Palma.

La zona sanitària d'Arquitecte Bennàssar, que inclou unes 20.000 persones dels barris d'Arxiduc, Plaça de Toros, Son Oliva i Son Fortesa Sud, la setmana passada tenia una incidència acumulada de 268 positius per cada 100.000 habitants. De fet, multiplica per set el nombre de positius de principi d'agost, segons dades de la Conselleria de Salut.

Cristina Mestre treballa en una clínica dental, s'ha criat a prop de la plaça Alexander Fleming, on viuen els seus pares. Esperava que les limitacions arribarien a la barriada per l'increment de positius, però diu que s'han establert perquè no sembli que només es fan amb barris com Son Gotleu. Confinar per barris li sembla una "ximpleria" perquè "s'ha de fer amb tothom o no serveix". Diu que al cap de 15 dies la gent acabarà fent el que consideri, especialment si no hi ha control. A més, assegura que cal aprendre a conviure amb el coronavirus i que el gran error va ser obrir l'oci nocturn.

Una dona caminant davant de la plaça Alexander Fleming.

Miquel Àngel Colom, que és president de l'Associació d'ajuda social i veïnal de Bons Aires-Arxiduc, també esperava que el Govern estendria les restriccions a la zona i vaticina que més endavant s'aplicaran a altres barris. La seva entitat cada dimecres dona menjar i atén unes 300 persones. De fet, quan atén l'ARA Balears, una vintena fan coa per entrar al local ubicat al carrer de Francesc Sancho. En principi podran continuar treballant, però es reuniran amb representants de l'Ajuntament de Palma dimarts per saber com ho hauran de fer. Colom no creu que aquesta limitació sigui gaire efectiva.

Altres residents com Eulàlia Marí, una jubilada que viu des de fa 20 anys a la zona ara afectada, veu bé les mesures del Govern. "No queda altre remei; de fet, m'ho esperava", comenta. Virginia Rosa Valderrama, que regenta una botigueta a la cantonada dels carrers Francesc Sancho i Eusebi Estada, també es mostra a favor de les restriccions. "Si és per aturar el coronavirus, ho veig bé, perquè la salut no té preu", diu, malgrat que va obrir just la mateixa setmana que va començar l'estat d'alarma.

stats