Salut comprovarà porta a porta que es compleix la quarantena a les zones confinades de Palma

Les mesures que s'aplicaran a l'àrea sanitària d'Arquitecte Bennàssar són les mateixes que les d'Eivissa i Son Gotleu

La directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, i el batle de Palma, José Hila, han informat aquest dimecres sobre el confinament de la zona bàsica de salut Arquitecte Bennàssar, que afectarà unes 20.000 persones dels barris d'Arxiduc, Plaça de Toros, Son Oliva i Son Fortesa Sud. Les mesures restrictives, que entraran en vigor aquest divendres a les 22 h, són les mateixes que es varen aplicar a Son Gotleu i s'implementaran a Eivissa.

Font ha informat que aquestes mesures restrictives van acompanyades d'un pla d'intervenció comunitària que consistirà, d'una banda, a comprovar porta a porta que les persones que han d'estar en quarantena, la compleixen i, si no ho fan, analitzar les necessitats que tenen per poder estar en aïllament. En aquest sentit, la directora general ha donat dades de les primeres visites domiciliàries que s'han fet: el 66% complia les mesures d'aïllament i un 33% no ho feia. "Una part d'aquestes persones no estaven dins el domicili perquè no podien", ha afirmat Font, i ha afegit que en aquests casos es donen ajuts alimentaris i per pagar l'habitatge.

D'altra banda, hi haurà intervenció a escala de comunitat, amb punts d'informació per explicar les mesures i sensibilitzar la població de la necessitat de complir-les per disminuir la transmissió del virus. Per últim, els inspectors visitaran establiments i comerços per recomanar com es poden millorar les mesures de seguretat, i passaran un informe a l'Ajuntament de Palma sobre l'estat de la neteja dels carrers.

Cal recordar que les mesures excepcionals consisteixen fonamentalment a limitar la possibilitat d'entrar i sortir d'aquesta zona si no són motius justificats, com ara anar a l'escola, a fer exàmens i tràmits administratius que no es poden ajornar, acudir a centres de salut o tenir cura de persones dependents. Salut no prohibeix sortir dels habitatges però recomana que es faci només per a l'imprescindible. Les reunions socials no poden ser de més de cinc persones i l'aforament dels locals queda reduït al 50%.

Centre  de salut  tensat

La zona sanitària d'Arquitecte Bennàssar tenia la setmana passada una incidència acumulada de 268 positius per cada 100.000 habitants, el doble de la incidència que presentava l'illa de Mallorca. De fet, multiplica per set el nombre de positius de principi d'agost. Font ha remarcat que una de les raons per les quals hi ha més contagis és que es tracta d'una de les zones amb més pressió de població de Palma. 

A més de la informació epidemiològica, a l'hora de confinar Salut també té en compte la situació assistencial, i la directora general ha explicat que el centre de salut de la zona és un dels que té més pressió de l'illa. Igualment, Son Espases està patint un increment de la demanda assistencial per aquests contagis a Ciutat. Salut no farà un cribratge massiu a la zona, però sí que es fa un cribratge selectiu, que implica que el centre de salut fa moltes més proves PCR.

El batle de Palma, José Hila, ha explicat que les restriccions sanitàries a les dues zones confinades de la ciutat –Son Gotleu i Arquitecte Bennàssar– afecten unes 43.000 persones, que representen el 9,5% de la població palmesana. Quant al dispositiu policial, el batle ha explicat que implicarà vint policies locals a la zona en tot moment, a més del reforç de la Policia Nacional. 

Les zones afectades

Les mesures s’han d’aplicar a l’interior del perímetre format pels carrers següents, tot i que en queden exclosos els que el delimiten:

 • Carrer de Jafudà Cresques, des de la confluència amb el carrer de Gaspar Bennàssar fins a la confluència amb la plaça del Cardenal Reig.
 • Plaça del Cardenal Reig.
 • Carrer d’Antoni Frontera, des de la plaça del Cardenal Reig fins a la confluència amb la plaça d’Abu Yahya, i el carrer de Rosselló i Cazador.
 • Carrer de Rosselló i Cazador fins a la confluència amb el carrer de l’Arxiduc Lluís Salvador.
 • Carrer de l’Arxiduc Lluís Salvador fins a la confluència amb el carrer d’Henri Dunant.
 • Carrer d’Henri Dunant fins a la confluència amb el carrer d’Emilio Serrano.
 • Carrer d’Emilio Serrano fins a la confluència amb el carrer de Miguel Fleta.
 • Carrer de Miguel Fleta fins a la confluència amb el carrer de Jacint Verdaguer.
 • Carrer de Jacint Verdaguer fins a la confluència amb l’encreuament amb la via de cintura.
 • Via de cintura, des de la confluència amb el carrer de Jacint Verdaguer fins a la confluència amb el carrer d’Aragó.
 • Carrer d’Aragó fins a la confluència amb el carrer de Fortesa.
 • Carrer de Fortesa fins a la confluència amb el carrer de Jacint Verdaguer.
 • Carrer de Jacint Verdaguer fins a la confluència amb el carrer de Joan Munar.
 • Carrer de Joan Munar fins a la confluència amb el carrer d’Eusebi Estada.
 • Carrer d’Eusebi Estada fins a la confluència amb el carrer de Jafudà Cresques.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF