Societat 08/10/2022

Les restes de Jaume Ordinas, víctima de la Guerra Civil, ja són en mans de la seva família

Ja són 40 les víctimes del franquisme que s'han pogut identificar

ARA Balears
2 min
Acte d'homenatge a a Jaume Ordinas Arrom.

PalmaLes restes de Jaume Ordinas Arrom ja són en mans de la seva família. Aquest dissabte s'ha duit a terme un acte d'homenatge a Ordinas, víctima de la Guerra Civil i del franquisme. El Govern ha anunciat que ja són 40 les víctimes que s'han pogut identificar a les Balears, 37 de les quals s'han retornat a les seves famílies.

Les restes de Jaume Ordinas van ser localitzades el febrer de 2021 a partir dels treballs que va dur a terme l'equip tècnic de la Societat de Ciències Aranzadi, dins la segona fase d'excavacions i exhumacions de les fosses del cementeri municipal de Porreres, inclosa en el Pla de fosses 2020-2021. Es varen trobar a la fossa núm. 11, intacta sota el bloc de nínxols, que disposava de dos nivells i en la qual es varen localitzar un total de dotze individus: tres a la part superior i nou a la inferior.

Sabater natural d'Alaró, Ordinas va ser detingut l'agost de 1936, empresonat a Can Mir i assassinat amb el grup de la treta del 15 de gener de 1937 a la Creu de Porreres a només devuit anys. La seva identificació se suma a les de Miquel Cabot Dolç, Miquel Pasqual Quetglas, Bartolomé Matas Alemany i Jordi Colom Estarellas, tots localitzats també a la fossa núm. 11, i a la d'Antoni Company Oliver, localitzat a la fossa núm. 12.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assisiti a l'acte d'homenatge i ha manifestat que dies com el d'avui "ens fan sentir més honestos com a poble, més lliures, perquè cada vegada que obrim una fossa tancam una ferida". Armengol ha defensat la figura de Jaume Ordinas: "Els digueren els vençuts, però en Jaume va guanyar. Perquè hem superat una dictadura, som lliures, vivim en una democràcia; però les democràcies les hem de lluitar i batallar cada dia, res ens és regalat".

40 identificacions, 20 de les quals a Porreres

Al cementeri de Porreres, el Govern ha impulsat diferents campanyes d’excavacions i exhumacions que han permès recuperar un total de 114 víctimes de la repressió franquista. D’aquestes, 14 víctimes varen ser identificades i retornades a les seves famílies a partir dels treballs realitzats l’any 2016. La segona intervenció duta a terme l’any 2021 suma sis identificacions més. Fins avui, a les Balears s’han pogut recuperar en total les restes de 220 persones assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme, 40 de les quals ja s’han identificat, amb Jaume Ordinas, i se n’han retornat 37 a les seves famílies.

stats