Societat 27/06/2022

Identifiquen una nova víctima de la fossa de Porreres: Jaume Ordinas Arrom

Amb aquesta, ja són 40 les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme que s'han pogut identificar

ARA Balears
2 min
Una fotografia de Jaume Ordinas Arrom.

PalmaIdentifiquen un nova víctima de la Guerra Civil i del franquisme a les Illes. Es tracta de Jaume Ordinas Arrom, sabater natural d’Alaró, detingut l’agost de 1936, empresonat a Can Mir i assassinat amb el grup de la treta del 15 de gener de 1937 a la Creu de Porreres amb només divuit anys. Segons l’informe d’identificació biològica realitzat pel laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc, la identificació s’ha dut a terme a través d’anàlisis genètiques d’una mostra òssia de les restes, que s'ha comparat amb una mostra d’ADN d’un familiar directe, que ha donat com a resultat una identificació positiva.

Les restes de Jaume Ordinas van ser localitzades el febrer de 2021 a partir dels treballs que va dur a terme l’equip tècnic de la Societat de Ciències Aranzadi, dins la segona fase d’excavacions i exhumacions de les fosses del cementeri municipal de Porreres, inclosa en el Pla de fosses 2020-2021. Es varen trobar a la fossa núm. 11, intacta sota el bloc de nínxols, que disposava de dos nivells i en la qual es varen localitzar un total de dotze individus: tres a la part superior i nou a la inferior.

Aquesta identificació se suma a les de Miquel Cabot Dolç, identificat el mes de maig passat, i Miquel Pasqual Quetglas, Bartolomé Matas Alemany i Jordi Colom Estarellas, identificats l’octubre de l’any passat, tots ells localitzats també a la fossa núm. 11; i a la d’Antoni Company Oliver, localitzat ea la fossa núm. 12 i identificat al gener d’aquest 2022.

40 identificacions, 20 de les quals a Porreres

Al cementeri de Porreres, el Govern de les Illes Balears ha impulsat diferents campanyes d’excavacions i exhumacions que han permès recuperar un total de 114 víctimes de la repressió franquista. D’aquestes, 14 víctimes varen ser identificades i retornades a les seves famílies a partir dels treballs realitzats l’any 2016. La segona intervenció duta a terme l’any 2021 suma, a hores d’ara, sis identificacions més. Fins avui, a les Balears s’han pogut recuperar en total les restes de 220 persones assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme, de les quals ja se n’han identificat 40, amb Jaume Ordinas, i se n’han retornat 35 a les seves famílies.

stats