Societat 06/10/2021

Identifiquen tres noves víctimes de les fosses del cementeri de Porreres

Miquel Pasqual Quetglas, Bartomeu Matas Alemany i Jordi Colom Estarellas varen sortir de la presó de Can Mir el 15 de gener de 1937 i els varen assassinar a la creu de Porreres

ARA Balears
2 min
Fotografies de Miquel Pasqual Quetglas, Bartomeu Matas Alemany i Jordi Colom Estarellas, facilitades per familiars.

PalmaMiquel Pasqual Quetglas, Bartomeu Matas Alemany i Jordi Colom Estarellas. Aquestes són les tres noves víctimes que varen localitzar a les fosses de Porreres i que han identificat a partir de l'anàlisi genètica de les restes que es varen trobar durant la segona intervenció a la fossa número 11.

Les restes de les víctimes es varen localitzar el passat mes de febrer a partir dels treballs que va dur a terme l’equip tècnic de la Sociedad de Ciencias Aranzadi i, segons els informes d’identificació biològica realitzats pel laboratori Biomics de la Universitat del País Basc, les tres identificacions s’han fet per via patrilineal, és a dir, a partir de mostres recollides de familiars descendents per via paterna.

Jordi Colom i Bartomeu Matas varen ser detinguts a principi del mes d’agost de 1936, i Miquel Pasqual el setembre. Tots foren empresonats a Can Mir, d’on serien trets el 15 de gener de 1937 i assassinats a la creu de Porreres, just al costat del cementeri, segons informacions aportades per l’historiador Bartomeu Garí.

Al llarg de les darreres excavacions fetes per Aranzadi a Porreres, la indumentària localitzada al costat de les víctimes, així com altres objectes com capses de pastilles per a la tos pròpies d’època hivernal, ja indicaven que les restes localitzades correspondrien a persones tretes de les presons de Bellver i Can Mir, entre els mesos de gener i febrer de 1937.

Qui eren?
  • Miquel Pasqual Quetglas Va néixer a Santa Maria del Camí i vivia a Alcúdia. "Li deien en Miquel de Mestre Jordi. Casat. Treballava el camp i mai no parà esment a les coses de la política», segons la informació recollida en el Diccionari Vermell de Llorenç Capellà. La seva família conta com el 12 de setembre de 1936 uns falangistes el varen anar a cercar a una finca familiar i se’l varen endur a la presó de Can Mir. A principis de gener del 1937, quan la seva filla va anar a dur-li roba neta, li digueren que no tornés més perquè «mai més tornaria a veure son pare". Va morir assassinat a la Creu de Porreres el gener de 1937, a l’edat de 50 anys.
  • Bartomeu Matas i Alemany Nascut a Esporles. Tenia trenta-tres anys i era casat. Mestre d’escola, va exercir primer a Berrós Jussà (Lleida), després en el pòsit de pescadors d’Alcúdia i finalment a Sineu, on va ser detingut el 6 d’agost de 1936, essent empresonat primer en el vapor Jaume I i posteriorment a Can Mir. Segons recull el Diccionari Vermell, "empresonat a Can Mir, una tarda, mentre jugava a cartes amb un grup de companys, va sentir pronunciar el seu nom pels altaveus. Tots els jugadors romangueren amb l’alè tallat i ell no es va immutar gaire, tanmateix. S’aixecà lentament i els va dir: “Seguiu. Avui m’ha tocat a mi”. Va estrènyer la mà amb força als presoners que coneixia. “Avui m’ha tocat a mi”. Ara es pot afirmar que Bartomeu Matas va ser víctima d’una treta amb 15 persones més. Tots varen ser conduïts a Porreres, on els assassinaren.
  • Jordi Colom i Estarellas Natural de Selva. Era casat i d’ofici, foraviler. Tenia un fill i tres filles. Durant les festes de Sant Llorenç de Selva se l’endugueren presoner uns falangistes a Sant Domingo (Inca). Més endavant seria traslladat a la presó de Can Mir, i al gener de 1937 seria assassinat a la Creu de Porreres.

Disset identificacions a Porreres

Al cementeri de Porreres el Govern de les Illes hi ha impulsat diferents campanyes d’excavacions i exhumacions que han permès recuperar un total de 114 víctimes de la repressió franquista, 49 recuperades en la campanya de l’any 2016, de la qual fou promotora l’Associació Memòria de Mallorca, i 65 durant les darreres excavacions, realitzades entre el febrer i el març del 2021.

D’aquestes, 14 víctimes varen ser identificades i retornades a les seves famílies a partir dels treballs realitzats l’any 2016. Ara s'hi sumen aquestes tres noves identificacions, arran de les excavacions fetes enguany. Actualment, la xifra de fosses excavades al cementeri de Porreres és de 13.

stats