Societat 12/11/2021

Les reserves d'aigua de les Balears es mantenen al 47% de la seva capacitat

Set de les deu Unitats de Demanda es troben en escenari de prealerta

ARA Balears
1 min
El Gorg Blau.

PalmaLes reserves d'aigua de les Illes es mantenen al 47% de la seva capacitat el mes d'octubre. La Conselleria de Medi Ambient ha subratllat que l'anàlisi als aqüífers s'ha fet abans dels darrers episodis de pluges intenses que ha patit l'Arxipèlag. Així i tot, la situació és bastant pitjor que el mateix mes de l'any passat, quan les reserves hídriques es trobaven al 62%.

Pel que fa a les Unitats de Demanda (UD), la de Formentera recupera l'escenari de normalitat, però les UD Palma-Alcúdia i Tramuntana Sud entren en l'escenari de prealerta de sequera. Per tant, set de les deu UD de les Illes es troben en escenari de prealerta i necessitaran tres mesos en situació de normalitat per sortir-ne.

Les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) indiquen que l'octubre ha estat un mes normal quant a precipitacions, ja que de mitjana s'han acumulat 56,5 l/m², tot i que amb grans diferències per illes. A Mallorca, per exemple, ha estat un mes sec (han caigut 53,8 l/m², un 32% menys que la mitjana històrica); a Eivissa, en canvi, ha estat un mes molt humit (103 l/m², un 63% per sobre de la mitjana), i a Formentera, humit (57,4 l/m², un 27,8% per sobre de la mitjana). A Menorca, ha estat un mes sec (39,6 /m², un 43% menys de l'habitual en aquest mes de l'any).

El dèficit interanual de precipitacions es manté a totes les illes excepte a les Pitiüses. En el conjunt de l'Arxipèlag, la precipitació es troba un 13% per sota la mitjana. Per illes, Mallorca està 17 punts per sota i Menorca, a 9. Els registres de les Pitiüses, en canvi, es troben un 8% per sobre de la mitjana històrica.

stats