Societat 26/08/2022

La Plataforma contra els megacreuers critica que el sector no pren mesures per frenar les emissions

Només una naviliera supera l'avaluació feta per NABU en relació amb les mesures per reduir emissions contaminants

ARA Balears
1 min
Un megacreuer al port de Palma.

PalmaNomés una de les 19 companyies de creuers ―que fan ruta a les costes europees― han superat, amb un 50% de la puntuació, l'avaluació que ha fet NABU, una reconeguda organització no governamental alemanya, de les mesures implementades i els seus objectius en relació amb les emissions contaminants. "Els resultats mostren que la protecció del medi ambient i el clima continuen sent objectius llunyans per a les companyies de creuers. El fuel pesant encara és el combustible triat per la gran majoria de la flota existent”, ha apuntat l'organització.

La Plataforma contra els megacreuers ha volgut recordar, en un comunicat, que Palma és la segona ciutat europea amb major contaminació per creuers i que algunes de les navilieres que més operen a la ciutat són precisament les que pitjor puntuació tenen a l'esmentat rànquing. Recalquen que aquests resultats no fan més que reforçar les dades que varen presentar fa uns dies per demanar al Govern que reformulàs l'acord amb les companyies del sector per reduir els turistes a la meitat.

El port de Palma ha rebut un 52% menys de creueristes que el 2019, però només el 13% menys de vaixells, segons les dades del primer semestre del 2022. Aquestes xifres, segons explica la plataforma, representen molts menys creueristes, però proporcionalment més contaminació i impactes sobre la salut pública. Denuncien que el negoci dels creuers és incompatible amb els objectius climàtics i la transició energètica.

stats