QUÈ ES COU?
Societat 25/09/2020

Donar valor i coneixement al producte local

Dissabte de la setmana passada es va presentar una nova iniciativa conjunta que té com a objectiu donar a conèixer i posar en valor el producte local que es fa a Menorca

Bep Al·lès
3 min
Donar valor i coneixement     al producte local

CiutadellaDissabte de la setmana passada, Cómete Menorca, Sa Cooperativa del Camp i Farmers&Co van presentar una nova iniciativa conjunta que té com a objectiu donar a conèixer i posar en valor el producte local que es fa a Menorca relacionat amb la gastronomia.

Es tracta d’una excursió de tot un matí en què es visiten tres elaboradors o productors diferents, que bé es pot fer en família, grups d’amics o bé individualment, sempre que hi hagi un mínim de deu places reservades, per conèixer de primera mà el producte, el procés d’elaboració, les seves principals característiques i, de passada, estar en contacte amb la natura i la vida rural.

En l’experiència viscuda la setmana passada sota el nom de Menorca Gourmet Tour hi vam participar responsables de mitjans de comunicació que han apostat pel producte local i la gastronomia, representants d’entitats relacionades amb el món gastronòmic, organitzadors d’esdeveniments i responsables de la Menorca Regió Europea de la Gastronomia 2022 i del Consell de Menorca, entre ells la presidenta, Susana Mora.

Elaboració de formatges

La primera visita es va fer al lloc de Son Piris, al Migjorn de Ciutadella, on els participants veuen en viu com s’elaboren els formatges de Menorca. De fet, el formatge semicurat de Son Piris va ser guanyador de la darrera edició del Millor Formatge Semicurat, elaborat amb llet de vaca crua a escala estatal. Es fa una visita a la formatgeria, on es veu el procés per elaborar les fogasses i, seguidament, la cava de maduració. L’experiència de Son Piris acaba amb un berenar davall la porxada del lloc, on no mancarà un tast de formatges elaborats al lloc, vi de Menorca, embotits, confitures i melmelades i altres productes elaborats al lloc o bé aportats per Sa Cooperativa del Camp de Menorca i Farmers.

Des de Son Piris, l’excursió continua pel camí de Sant Joan de Missa en direcció a Macarella, on es visitarà el lloc de Morvedra Vell, on s’elabora un dels millors olis de Menorca amb la particularitat que en el seu cupatge hi ha oli d’olivó d’ullastre, que li dona un toc molt especial i característic. És l’ullastre o olivera salvatge el que diferencia aquest oli fet a Menorca, tot recuperant la producció d’oli que es va perdre fa gairebé un segle.

Allà es visiten les oliveres amb les seves varietats d’olives, la tafona, s’explica els procés d’elaboració de l’oli i davall la porxada es fa un tast sensorial dels tres olis que formen part del cupatge del Morvedra, que són arbequina, empeltre (picual) i olivó, que donen com a resultat un oli únic i molt afruitat.

El contacte amb els productors ens aporta informació i coneixement del producte, com el que també ens aporta la darrera de les visites, als Cellers de Binitord, on es parla de la recuperació de la vinya, dels ceps que hi ha sembrats i les diferents castes de raïm, del procés d’elaboració de cadascun dels diferents tipus de vins, tant negres, blancs com rosats... Allà sabrem com es pot fer un vi blanc amb varietats per a vins negres, que donen el resultat d’un blanc de noirs, de com es treu el color als vins rosats i de com els negres poden ser joves, criances o reserves.

Un vermut de Menorca

Binitord ha estat el primer celler a elaborar un vermut a Menorca, i ho fa amb vi negre de qualitat, en què el donzell, planta indispensable per a l’elaboració d’aquests vins fortificats i macerats amb plantes, que en aquest cas són de Menorca, i un caramel casolà que es fa al mateix celler li donen un tast especial, mediterrani, menorquí i que el fa el complement ideal com a aperitiu.

L’experiència gastronòmica i de producte local acaba aquí, a Binitord, amb un tast de vins i de vermut que posen el punt final a un matí d’experiències i coneixements que ens apropa al producte local, aprenent a valorar-lo, estimar-lo i fomentar-ne el consum.

stats