QUÈ ES COU?

Mr. Jaume, la cuina marinera a Cala en Bosc

Un bon lloc per anar a menjar una graellada de peix i marisc, els seus musclos del port de Maó a la planxa

A la marina o port esportiu de Cala en Bosc hi ha una bona oferta de bars i restaurants, alguns amb una cuina marinera que no té res a envejar a les dels ports de Ciutadella, Fornells, Maó o es Castell. Entre ells, aquesta setmana m’agradaria destacar la que es fa a Mr. Jaume, que, a més, té com a propietari un dels grans mestres de sala, el que abans es coneixia com a maître, de la Ciutadella dels anys 70 i 80. Jaume Mesquida Piris, coneixedor experimentat del receptari mariner que ha servit, fins i tot, l’actual rei, el seu pare i també el seu avi, quan la família reial amarrava al port de Ciutadella.

Jaume Mesquida Piris era fill d’un dels grans fabricants de bijuteria i cadenes de plata de la Ciutadella dels anys 40 i 50, on Indústrias Helios, o Cas Aliats, com li deien popularment, era tot un referent a la Ciutadella industrial, sabatera i bijutera d’aquells anys en què el turisme era encara un món per descobrir, i del qual ell de ben jove va quedar captivat, perquè en comptes de seguir la nissaga familiar va optar per fer de cambrer, i d’allà va anar agafant coneixement fins a arribar a ser tot un referent al port de Ciutadella, on era el maître del recordat restaurant Can Manolo.

Es podria dir que Jaume Mesquida era la mà dreta de Manolo Plens, un dels grans restauradors, que mereix més d’un reconeixement. Allà Jaume va servir la família reial espanyola en diferents ocasions. Era quan als anys 70 el rei emèrit venia a Ciutadella a bord del Fortuna i a Can Manolo hi berenaven, hi dinaven i hi sopaven. També el comte de Barcelona hi va fer més d’una estada quan hi anava a bord del Giralda.

La complicitat amb l’actual rei emèrit arribà al punt que més d’una vegada Joan Carles agafava la moto i el casc de Jaume i partia a fer carretera, a recórrer l’illa des de l’anonimat que tant li agradava i que ha estat més d’una vegada notícia.

Quan va tancar Can Manolo, quan el port de Ciutadella va començar a canviar, Jaume va ser un dels primers a obrir un restaurant al llavors nou port esportiu de Cala en Bosc, i allà la seva mestria, que va inculcar als seus fills, ha fet que el restaurant familiar sigui avui dia tot un referent per als amants de la cuina del peix i del marisc, o dels plats de la cuina marinera menorquina, perquè allà serà un dels pocs restaurants on trobarem un arròs sec mariner cuinat en tià de terra, o els peixos al forn amb patates i tomàtigues, el que es coneix com a menjar al forn a la part de Ciutadella o perol al forn a la banda de Llevant. Moll de roca, cap-roig, déntol, pagre o anfós al forn, a més de la inigualable rajada al forn amb patates, tomàtiga i tàperes, són sols una mostra d’aquesta cuina antiga, actualitzada i amb producte de qualitat.

És un bon lloc per anar a menjar una graellada de peix i marisc, els seus musclos del port de Maó a la planxa, les seves cloïsses a la marinera, les escopinyes gravades al forn -un luxe que a pocs llocs pots trobar- i els seus arrossos caldosos, a més de les calderes de llagosta, la llagosta amb cebes o amb pebres, que es pot demanar per comanda i que serviran amb tota la qualitat, el tast i les aromes d’aquella cuina marinera que sols uns pocs professionals de tota la vida li saben donar.

Professionalitat, atenció i bona relació entre qualitat i preu és simplement el que es pot trobar en un del grans temples de la cuina marinera, de la cuina del peix i el marisc a Menorca.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF