Espai
Societat 03/01/2023

Catalunya posa en òrbita el Menut, un nanosatèl·lit per combatre la crisi climàtica

El nanosatèl·lit, fabricat per l'empresa Open Cosmos del mallorquí Rafel Jordà, permetrà recollir informació per combatre la crisi climàtica

1 min

BarcelonaPrimer va ser l'Enxaneta i ara el Menut. Pocs minuts abans de les 16 h de la tarda l'Space X s'ha enlairat amb èxit des de Cap Canaveral i una hora després el Menut, el segon nanosatèl·lit de la Generalitat, ha entrat en òrbita a 500 quilòmetres de la superfície terrestre. A diferència de l'Enxaneta, que dona servei en l'àmbit de les telecomunicacions, el Menut servirà per obtenir dades d'observació terrestre i monitorar els efectes de la crisi climàtica. De fet, la intenció del Govern era que aquest 2023 el nou nanosatèl·lit ja estigués enviant dades, però el llançament s'ha hagut d'ajornar fins ara. Si tot va bé, el segon nanosatèl·lit català s'enlairarà a bord d'un coet de la companyia SpaceX des de la base espacial dels EUA a Cap Canaveral (Florida).

El conseller d’Empresa i Treball de Catalunya, Roger Torrent i Ramió, juntament amb el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, Ignasi Ribas Canudas, segueixen la retransmissió en directe del llançament des de la seu de l'empresa Open Cosmos –que és qui ha fabricat el nanosatèl·lit– amb el CEO de la companyia, el mallorquí Rafel Jordà Siquier.

Amb menys de 10 quilos de pes i una mida similar a la d'una capsa de sabates, el Menut incorpora una càmera que permetrà observar des de l'espai l'efecte del canvi climàtic al planeta i, en especial, a casa nostra: ajudarà a analitzar el creixement de la sequera o com impacta en els cultius, a més de planificar accions per fer-hi front o per prevenir els seus efectes. El nou nanosatèl·lit orbitarà a una velocitat de 8 km/segon i es calcula que sobrevolarà Catalunya cada cinc dies aproximadament.

stats