Sanitat
Societat 21/11/2022

Els professionals sanitaris que no vulguin practicar l'eutanàsia s'inscriuran en un registre

La Conselleria de Salut va anunciar fa més d'un any la creació d'aquest llistat

1 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns el decret que permet la creació d'un registre en el qual s'hauran d'inscriure els professionals sanitaris –metges, infermers, psicòlegs i farmacèutics– que no vulguin practicar l'eutanàsia. Aquest compromís es va anunciar el maig del 2021, quan la Conselleria de Salut va començar a treballar en els protocols per fer efectiu aquest dret. Ara bé, tot i que no hi hagués encara una norma que regulàs l'objecció de consciència a practicar l'eutanàsia, els sanitaris l'han pogut exercir sense cap problema. Això sí, la manca d'un registre ha provocat que a hores d'ara la Conselleria de Salut no tingui constància de la xifra de professionals que s'han negat a practicar-la. Fins ara, els objectors han comunicat la seva decisió al cap de servei corresponent.

Funcionament del registre

El llistat de sanitaris objectors té caràcter confidencial i la inscripció i la baixa són voluntàries i es poden sol·licitar en qualsevol moment, segons ha informat el portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern. En el registre s'inscriuran les declaracions que formulin els objectors implicats en la prestació de l'ajuda per morir, que manifestaran el seu rebuig a participar-hi.

El decret que ha aprovat el Consell de Govern modifica la regulació que hi havia fins ara i substitueix el decret del 3 de maig de 2021, que es va elaborar per garantir que la llei de l'eutanàsia es posava en marxa dins dels terminis previstos. Aquest text encara no regulava el registre d'objectors.

stats