Societat 31/08/2021

Arriba la primera refugiada de l'Afganistan a les Illes

Està previst que vinguin fins a 33 persones més al llarg de les pròximes setmanes

2 min
Evacuació a l'aeroport internacional Hamid Karzai de Kabul, l'Afganistan

PalmaLa primera refugiada afganesa va arribar aquest dilluns a les Illes, segons ha informat la consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago. Es tracta d'una dona que s'haurà instal·lat a un dels dos refugis que el Govern de les Illes té a disposició de les persones que arriben en aquesta situació. Els centres estan situats a Son Rapinya i l'Arenal. A més, Santiago també ha esmentat que al llarg d'aquesta setmana i la següent arribaran 33 persones més provinents de l'Afganistan en la mateixa situació. La majoria són famílies amb una gran quantitat de menors, ha assegurat la consellera. Alhora, també ha volgut assenyalar que aquestes persones podran oferir declaracions a voluntat.

El nombre de persones, segons ha explicat la consellera, l'ha determinat l'Estat. "No sé com ho fa exactament", reconeixia, però alhora explicava que segurament tenen en compte dues premisses. Per una banda, les places que té cada comunitat autònoma per acollir. En el cas de les Illes, n'hi ha 70. La segona és la densitat poblacional, i les Illes comporten el 2,5% de la població total de l'Estat.

Fina Santiago també ha volgut deixar clar que tot el tema dels refugiats és de competència estatal. "Nosaltres som col·laboradors de les administracions públiques", ha dit la consellera d'Afers Socials i Esports, i ha explicat que ja fa dos anys que es varen cedir dos albergs per poder cobrir les necessitats que es poguessin presentar. Santiago ha explicat que el Govern té contractada la Creu Roja pel que fa a la gestió d'acolliment de refugiats.

Afganistan, Síria i l'Aquarius d'Openarms

"És una situació diferent de les dues anteriors que hem tingut", explicava Santiago. En el cas de la crisi de refugiats de la Mediterrània, el 2018 amb el vaixell Aquarius de l'Openarms a ple rendiment, la majoria dels refugiats varen ser acceptats com a tal en un primer moment. Però després varen ser descartats i no se'ls va donar la carta de refugiats per ser immigrants econòmics. "Hem après del maltractament que hi va haver amb els refugiats sirians", deia la consellera Santiago. Finalment, ha demanat sentit comú als governants europeus dient que espera que "Europa actuï d'una manera molt diferent i que no es repeteixi la situació que viuen molts d'immigrants sirians avui dia", referint-se a les situacions infrahumanes en camps de refugiats.

stats