Societat 23/11/2020

El Pacte ha incrementat un 63,1% el pressupost del Parc de Cabrera des de 2015

La partida, en canvi, va disminuir un 54% durant el govern de José Ramón Bauzá

K. O.
3 min
El Patronat de Cabrera exigeix a l'Estat l'ampliació del Parc Nacional

PalmaL'actual Pacte de Progrés ha incrementat un 63,1% el pressupost autonòmic destinat al Parc Nacional de Cabrera entre el 2015 -quan va començar a governar- i el 2019, ja que la partida ha augmentat d'1,9 milions d'euros a 3,1, segons dades de la Conselleria de Medi Ambient. La inversió, en canvi, va disminuir un 54% durant el govern del Partit Popular encapçalat per José Ramón Bauzá, en què va passar de 4,1 milions el 2011 als 1,9 de 2015. Cal apuntar, però, que foren uns anys marcats per l'impacte de la crisi econòmica de 2008.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha volgut aclarir aquest dilluns les inversions que ha fet Medi Ambient des de 2015 en resposta a un article publicat per Diario de Mallorca, en el qual s'afirma que l'Executiu balear ha minvat un 46% la inversió al Parc de Cabrera d'ençà que va assumir-ne la gestió el 2009. Aquell any el pressupost fou de 4,8 milions d'euros.

Mir ha comentat que aquesta reducció percentual no és correcta perquè l'article es basa en el pressupost de 2018 i no té en compte la partida de 3,1 milions de l'any passat, que fou un 15% superior. D'aquesta manera, la reducció d'ençà que el Govern gestiona el parc és del 35,4%. El conseller també ha lamentat que el diari no es posàs en contacte amb la Conselleria per contrastar les dades.

El pressupost previst per a enguany és de 3,5 milions d'euros, el segon més important des que el Govern balear va assumir la gestió del parc. Fonts de la Conselleria, però, admeten que possiblement no es podran executar tots els doblers a causa de la crisi sanitària. El conseller, a més, ha afirmat que preferiria que els doblers estatals per a Cabrera fossin finalistes i tot es destinàs directament al parc.

D'altra banda, l'article de Diario de Mallorca també afirma que el Pla Rector d'Usos i Gestió de Cabrera va caducar el 2012. Fonts de Medi Ambient han precisat que aquestes normatives no caduquen, malgrat que se'n recomana la renovació cada sis anys. La Conselleria, però, va decidir que era convenient esperar a redactar el nou PRUG una vegada s'hagués resolt la qüestió de l'ampliació. De fet, el pròxim dijous es donarà el sus al nou pla perquè el Tribunal Suprem ha donat la raó al Govern perquè gestioni íntegrament el parc.

Des del 2015 també s'han anat incrementant els llocs de feina al parc, ja que s'han creat dues places de capatàs en cap, un com a guia i un altre com a vigilant d'àrees marines. Dins la reestructuració del departament d'espais naturals s'ha destinat un nou facultatiu superior que dedica la meitat de la seva jornada al parc. A més, s'ha substituït un vigilant d'àrees marines jubilat per dos informadors discontinus. Mir ha recordat que, contràriament, durant la gestió del PP es varen acomiadar 24 treballadors.

Enguany, la Conselleria, responent a les reivindicacions de la direcció del parc, s'ha plantejat reservar una partida per incrementar el personal de Cabrera, però les restriccions causades per la pandèmia han "impossibilitat" augmentar les despeses en personal.

stats