Societat 13/01/2022

L'IMAS afirma que els casos d'explotació sexual infantil s'han reduït "dràsticament"

Sofia Alonso ha assegurat que la gestió del Consell de Mallorca "està servint a altres comunitats"

2 min
La directora insular de Persones Grans, Sofía Alonso.

PalmaLa presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Sofia Alonso, ha defensat aquest dijous en el ple del Consell de Mallorca la feina feta davant els casos d'explotació sexual comercial infantil i adolescent (ESCIA). Alonso ha recordat que l'IMAS "ha estat pioner en l'impuls d'una comissió d'experts" per tractar aquesta qüestió i que l'informe que se'n va derivar s'ha traduït en una reducció dràstica dels casos, gràcies a la coordinació de tots els agents implicats.

Així, es preveu que el 2021 segueixi la tendència a la baixa encetada pel 2020. Després que el 2019 es detectassin nou casos d'ESCIA entre els menors tutelats, la memòria de la institució per a l'any 2020 va revelar que se n'havien trobat només dos. L'aleshores president de l'IMAS ja va avançar que aquestes dades aportaven "una lleugera idea de la davallada que ha fet aquesta problemàtica". Sigui com sigui, l'administració no preveu revelar les dades fins a la publicació de l'anuari del 2021.

Per aquest motiu, Alonso ha afirmat aquest matí que l'informe final de la Comissió d'Experts "està servint i ha de servir de referència a altres comunitats i ha marcat el full de ruta de les polítiques executades des del Servei encaminades a combatre aquesta xacra". A més, ha permès "donar una visió global d'una problemàtica que ha quedat provat que afecta tota la societat i els territoris, i que només es podrà combatre quan deixi d'haver-hi adults que s'aprofitin d'infants vulnerables per mantenir-hi relacions sexuals o per lucrar-se".

Protecció per als MENA

A banda d'això, la presidenta ha posat damunt la taula altres iniciatives engegades per l'ens públic en el darrer any. Una d'aquestes ha estat el programa d'atenció socioeducativa per a menors de 14 anys infractors (derivats de la Fiscalia). Consisteix a introduir canvis en l'entorn familiar i social que possibilitin el seu desenvolupament integral com a persones i que permetin prevenir, avaluar, corregir o derivar situacions de conflicte social.

A més, la institució ha reforçat la intervenció dins les famílies amb mesures de protecció de risc i ha aplicat noves eines per millorar l'atenció i l'assessorament jurídic dels menors estrangers no acompanyats. "L'IMAS ha de protegir tots els infants, tinguin l'origen que tinguin, mallorquins o no. És la nostra obligació", ha afegit la consellera.

Líders en acollida

Així mateix, l'IMAS apunta en una nota de premsa que Mallorca és líder quant a persones menors en acollida: actualment més de 830 infants tenen una mesura de guarda o tutela, 466 es troben en acolliment familiar i 375 en residencial. L'any 2021 la institució va augmentar la prestació econòmica destinada a les famílies d'acollida amb 100 euros més, un increment que enguany s'ha consolidat.

Per tal de fer front a aquesta situació, l'ens públic ha posat en marxa dos programes nous: un, per a menors estrangers no acompanyats i un altre, per a joves amb problemes conductuals. Aquesta iniciativa forma part del model d'atenció centrada en la persona que la institució aplica a tots els col·lectius amb qui fa feina i que dona resposta a necessitats específiques; en aquests casos, per garantir el bon desenvolupament integral de l'infant o l'adolescent.

D'aquesta manera, també s'han desenvolupat serveis més especialitzats en l'acolliment residencial. S'han concertat nous programes específics per a infants i adolescents amb diversitat funcional i, amb Projecte Home, per als que presenten conductes addictives. A més, es va contractar un servei per atendre els adolescents arribats de la Ciutat Autònoma de Ceuta que també es manté.

stats