Societat 26/05/2022

La Policia es prepara per a un augment de pasteres: Son Tous ja està gairebé llest

El cos policial ultima les instal·lacions de l'antic quarter, que podran acollir fins a 200 persones arribades en situació irregular

2 min
Les instal·lacions de Son Tous destinades a acollir migrants en situació irregular.

PalmaEl 2019, 14; el 2020, 112; i el 2021, 164. El nombre de pasteres arribades a les illes Balears no ha deixat d'augmentar els tres darrers anys, ni s'espera que ho faci aquest 2022. "Si les coses continuen així, és possible que hi hagi un augment de pasteres, o que es mantinguin les xifres dels anys anteriors", ha declarat aquest matí el cap superior de la Policia Nacional Illes, Gonzalo Espino. Davant aquest possible escenari, el cos policial ja enllesteix les instal·lacions de l'antic quarter de Son Tous a Palma, on es podrà arribar a acollir fins a 200 persones.

Després de diverses peticions i propostes –l'Ajuntament de Palma va oferir un terreny al barri de Sant Jordi–, finalment el Govern va cedir l'espai de Son Tous l'any passat a la Policia Nacional per ubicar-hi un centre temporal per acollir migrants arribats en situació irregular. La xifra de persones que van desembarcar a l'Arxipèlag va ascendir a 2.402 només l'any passat, fet que en alguns moments puntuals va arribar a col·lapsar les dependències policials. Això va obligar a habilitar espais alternatius, com ara pàrquings, perquè aquestes persones hi passassin el temps que estaven detingudes, que –com a màxim– és de 72 hores.

Encara que s'espera que l'espai estigui disponible a final de juliol, aquest no serà el lloc d'acollida preferent per als migrants. "El més normal, si no són molts, és que continuïn arribant a la prefectura, perquè ho tenim tot preparat. Allà hi caben fins a 20 persones a les cel·les. Però quan aquest nombre se superi, començaran a venir aquí", ha puntualitzat Espino en aquest sentit. A banda de les cel·les prefabricades per allotjar-hi les persones detingudes –dotades amb aire condicionat, calefacció i banys–, a l'antic quarter hi ha prevists "mòduls de servei per a les ONG, Policia Científica, advocats i per a la ressenya d'estrangeria", ha afegit.

Imatge de l'interior dels calabossos.
Imatge de l'interior dels calabossos.

En el cas dels que s'allotgin en aquest centre, el cap superior de Policia ha detallat que una vegada quedin en llibertat, "se'ls traslladarà a una zona més fàcil per moure's, com ara el port". Ara bé, "la majoria opten per partir" [de les Illes], de manera que el cos policial els dona "documentació provisional" perque puguin desplaçar-se fins a la Península, mentre que els menors d'edat queden a l'illa sota tutela del Consell de Mallorca. 

stats