La Policia aixeca en un matí cinc actes per incompliment de les restriccions de l'estat d'alarma

La Delegació del Govern decidirà si es converteixen en sancions, tot i que encara no s'ha començat a multar

La Policia Nacional no ha multat encara cap persona a les Balears per incomplir la quarantena i transitar per la via pública per motius no permesos sota l'estat d'alarma. Així ho ha anunciat la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears en un comunicat aquest dilluns, la segona jornada de restriccions. Tot i això, els agents han aixecat cinc actes administratives a Palma, Manacor i Eivissa per infringir la normativa establerta en el Reial Decret 463/2020 d'estat d'alarma per la crisi sanitària provocada pel coronavirus.

Aquestes actes consisteixen en "propostes de sanció", segons expliquen fonts internes de la Policia Nacional, que es fan arribar a la Delegació del govern, on finalment han de decidir si es multen o no. Concretament, a les Balears s'han expedit tres actes administratives a persones i dues a establiments.

L'estat d'alarma, declarat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez estableix que només es poden fer viatges per causa major i que tothom ha de sortir sol al carrer, excepte les persones amb dificultats de mobilitat, que poden anar acompanyades.

D'acord amb el decret publicat aquesta mitjanit al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), només es pot sortir al carrer en aquests casos:

1. Adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.

2. Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.

3. Desplaçament al lloc de treball per efectuar-hi prestacions laborals, professionals o empresarials.

4. Retorn al lloc de residència habitual.

5. Assistència i cura de persones grans, menors, dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables.

6. Desplaçaments a entitats financeres.

7. Per causa de força major o situació de necessitat.

8. Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga justificada.

9. Personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals.

Així, tothom que no respecti les mesures de quarantena podrà rebre una sanció per incompliment. Segons la Llei Orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, aquestes poden suposar multes de 600 a 30.000 euros.

Controls a ports i aeroports balears

També amb motiu de la posada en marxa del decret, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han fet controls aquest dilluns als ports i aeroports de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera per tal de comprovar que els passatgers que arriben a l'illa compleixen el que estableix la normativa de l'estat d'alarma.

La Delegació del govern ha aprofitat per anunciar que les Unitats de Seguretat Ciutadana (Usecic) i de Trànsit de la Guàrdia Civil han intensificat les seves tasques de conscienciació de la ciutadania. Per la seva banda, els agents del Grup Operatiu de Resposta (GOR), de la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) i de Seguretat Ciutadana de la Policia Nacional han patrullat pels carrers per controlar que es complissin les restriccions.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF