Societat 09/03/2020

La Policia Nacional avisa que els retoladors per detectar bitllets falsos no funcionen

El cos de seguretat explica com identificar-ne l'autenticitat amb el mètode "toqui, miri i giri"

Ara Balears
1 min

PalmaLa Policia Nacional ha engegat aquest dilluns una campanya per alertar de la ineficàcia dels retoladors comercialitzats per detectar bitllets falsos. Segons els investigadors, no sempre són efectius, atès que els distribuïdors d'aquests bitllets hi apliquen unes determinades substàncies que fan que, en passar els retoladors, hi responguin de manera similar als vertaders.

Els agents recomanen verificar l'autenticitat dels bitllets mitjançant el mètode "toqui, miri i giri": els legítims tenen una textura ferma, resistent i aspra i, a més, alguns dels seus elements impresos tenen un relleu més gruixut. També recomanen fixar-se en les marques d'aigua i el fil de seguretat, elements que s'aprecien més fàcilment a contrallum.

Finalment, aconsellen donar la volta al bitllet per comprovar com la banda hologràfica canvia, alternant entre el seu valor i la representació d'una porta i una finestra o el símbol de l'euro segons es mou. Sota el l'etiqueta #NoPiquis, la Policia Nacional alerta a les xarxes socials que aquest és un dels fraus més detectats i ofereix consells preventius per evitar ser víctima d'aquesta mena de delictes.

La Policia Nacional ha explicat que aquesta mena de bolígrafs o retoladors funcionen amb la tinta de iode. El que fa aquesta és que detecta el midó –present als papers convencionals, però no en el de moneda. Així, si el bitllet és fals, la marca que deixarà al paper serà obscura, mentre que en el bitllet autèntic la marca serà groguenca i pràcticament invisible.

stats