La Policia Nacional desmantella una xarxa de tràfic il·legal de ciutadans xinesos

Ha detingut 155 persones, cinc de les quals a Eivissa, d'una organització que captava les víctimes a la Xina i els prometia arribar fins al Regne Unit a canvi de 20.000 euros

La Policia Nacional ha detingut 155 persones, cinc de les quals a Eivissa, i ha desmantellat una xarxa internacional de tràfic il·legal de ciutadans xinesos en una operació en diverses localitats espanyoles, on han estat arrestats els quatre presumptes capdavanters de l'organització, informa aquest cos.

La majoria dels arrestats són de nacionalitat xinesa i entre ells hi ha els quatre capitosts, que han estat detinguts com a presumptes autors de delictes de pertinença a organització criminal, falsedat documental i contra els drets dels ciutadans estrangers.

La resta de les detencions practicades per delicte de falsedat documental s'han distribuït de la manera següent: 111 al Prat de Llobregat (Barcelona), 19 a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, 6 a Alacant, 5 a Eivissa, 3 a La Línea de la Concepción (Cadis), 2 a Avilés (Astúries), 2 a Bilbao, 2 a Castelló i 1 a Màlaga.

L'organització captava les víctimes a la Xina i els prometia arribar fins al Regne Unit a canvi d'una "tarifa plana" de 20.000 euros per persona que incloïa tots els passaports falsos que fossin  necessaris i la col·laboració per travessar les fronteres

Una vegada en territori  Schengen , i fins a volar al Regne Unit, eren allotjats temporalment en "pisos pastera" situats a la província de Barcelona, on els retiraven la documentació ja utilitzada i esperaven l'arribada dels nous documents de viatge, "fabricats" a la Xina i enviats a través d'empreses de paqueteria i missatgeria.

La xarxa adquiria els bitllets d'avió el mateix dia del vol per dificultar l'acció policial i disposava de  "passadors", que acompanyaven i guiaven les persones traficades durant tot el viatge, a més de "mestres" que els instruïen amb les frases en anglès més habituals utilitzades en un control de fronteres.

Els investigadors varen aconseguir que cinc migrants declarassin contra l'organització sota la figura del testimoni protegit, fet de gran valor per a la Policia, tenint en compte l'hermetisme de la xarxa i la por de possibles represàlies.

La recerca va començar fa gairebé tres anys a l'aeroport del Prat de Llobregat, a Barcelona, on els agents varen detectar un augment significatiu en els delictes de falsedat documental per part de ciutadans d'origen asiàtic que pretenien volar cap al Regne Unit.

L'anàlisi de les documentacions intervingudes els va permetre establir una connexió entre totes les detencions i constatar l'existència d'un entramat delictiu responsable del tràfic il·legal de persones.

Després de nombroses gestions, els investigadors varen comprovar que presumptament l'organització captava les seves víctimes a la Xina i els prometia arribar fins al Regne Unit o Irlanda a canvi de 20.000 euros per persona.

Aquests diners incloïen tots els passaports necessaris per arribar il·lícitament a la seva destinació i la col·laboració de membres de la xarxa per travessar les fronteres.

La xarxa tenia un caràcter extremadament hermètic, estructurat i jerarquitzat, disposava de membres que operaven tant a Espanya com en altres països, s'adaptava contínuament a les noves situacions i innovava les rutes i procediments cada cert temps en funció dels èxits o fracassos obtinguts.

Una vegada analitzada tota la informació, els agents varen dur a terme l'operació i varen realitzar tres diligències d'entrada i escorcoll en localitats de Barcelona –dues de les quals a Santa Coloma de  Gramenet  i una a Badalona– i varen detenir els suposats quatre màxims responsables de l'organització.

Fruit de l'operatiu, s'han confiscat mitjans informàtics, terminals mòbils, nombrosos documents d'identitat falsificats, 11.250 euros i 16.000 i uans  en metàl·lic i dos segells elaborats artesanalment que eren utilitzats per simular estampes d'entrada a l'espai  Schengen

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF