La població de voltors negres a Mallorca s'ha multiplicat per deu en quasi 40 anys

La Fundació Vida Silvestre Mediterrània estima que en els anys 80 n'hi havia una vintena i, actualment, hi hauria uns 200 exemplars

La població de voltors negres a Mallorca s'ha multiplicat per deu en quasi 40 anys. La Fundació Vida Silvestre Mediterrània (FVSM) calcula que en els anys 80 hi havia una vintena d'exemplars i, actualment, n'hi hauria uns 200 de concentrats sobretot a la serra de Tramuntana. I entre la població total hi ha 35 parelles reproductores, segons ha informat la FVSM en un comunicat. La recuperació de l'espècie ha estat possible gràcies als esforços que durant dècades han fet voluntaris i la Conselleria de Medi Ambient, segons ha dit l'entitat, tot i que també han recordat que és un rapinyaire molt sensible a la presència humana durant els mesos de cria i, per aquesta raó, una sèrie de voluntaris informen els excursionistes que passen per les cinc propietats que aquesta fundació i l'entitat internacional Black Vulture Conservation Foundation gestionen la Serra.

Gràcies a l'acord signat entre les dues fundacions i els propietaris de les finques, que sumen més de 5.000 hectàrees, els voluntaris poden fer un seguiment i control dels voltors negres. També ofereixen assessorament ambiental sobre les mesures necessàries per garantir la conservació d'aquests espais pel que fa a la gestió forestal. Cada any, entre gener i juny, la FVSM informa qui passa per les zones de cria que no és legal fer-ho.

Rubén Casas Oché, cineasta: "A les Balears vivim d'esquena a la natura"

La FVSM també ha fet tasques de conservació dels hàbitats d'aquesta espècie, com ara la prevenció d'incendis, creant tallafocs i mantenint les pastures naturals. Així mateix, la fundació en fa un seguiment i elimina plagues i espècies exòtiques invasores que impedeixen la regeneració dels alzinars, fent fora les guardes de cabres assilvestrades i plantant espècies arbustives.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF