Societat 23/06/2020

Els habitants de les Balears varen respirar aire massa contaminat durant el 2019, segons Ecologistes en Acció

L'informe anual de l'entitat revela que els nivells registrats varen superar les recomanacions de l'OMS

A. T.
2 min
/ ARA BALEARS

PalmaL'informe anual de qualitat de l'aire d'Ecologistes en Acció conclou que tota la població i el territori de les Balears varen estar exposats durant el 2019 a uns nivells de contaminació que superen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut. Per elaborar l'estudi, l'entitat ha analitzat les dades de 805 estacions oficials de tot l'Estat, de les quals 44 són a les Illes.

Les conclusions de l'informe adverteixen dels efectes en la vegetació. Segons Ecologistes en Acció, un quart del territori balear –1.400 quilòmetres quadrats– va estar exposat a nivells de contaminació que excedeixen els permesos legalment per protegir els cultius i ecosistemes naturals.

En aquest sentit, l'entitat acusa el Govern balear d'ometre "l'elaboració i aplicació" dels Plans de Millora de Qualitat de l'Aire per reduir la contaminació, que són "obligatoris segons la legislació vigent". Això, denuncien, és "una negligència que està posant en perill la salut d'un milió de balears i dels cultius de boscos de la regió".

Ecologistes en Acció relaciona els alts nivells de contaminació amb "baixes precipitacions i l'estabilitat atmosfèrica dels primers mesos de l'any". A més, els "temps ciclònics" de la tardor "han afavorit la dispersió i deposició dels contaminants típicament hivernals", afegeixen, mentre que la "perllongada calor estival ha mantingut elevades concentracions d'ozó troposfèric".

Com a conseqüència, "l'ozó va presentar un any més una major extensió i afecció a la població". Les "partícules contaminants i el diòxid de nitrogen i de sofre en l'aire varen afectar especialment la ciutat de Palma i els principals ports de les Illes, tot i que no varen superar els límits legals", indica l'estudi.

Això es tradueix, a més, en costos sanitaris. L'entitat calcula que aquests representen "almenys un 3,5% del PIB espanyol, segons dades del Banc Mundial, sense considerar el cost dels danys provocats sobre els cultius i els ecosistemes naturals".

Població desinformada, però conscienciada

A aquesta situació s'hi afegeix el fet que "la informació que rep la ciutadania no és ni adequada ni ajustada a la gravetat del problema", adverteixen els ecologistes. Segons l'Eurobaròmetre sobre la qualitat de l'aire de setembre del 2019, "el 60% dels espanyols enquestats es consideren mal informats", tot i que "un 74% pensa que la qualitat de l'aire s'ha deteriorat en la darrera dècada".

Una altra enquesta, de Transport & Environment, revela que "el 82% dels espanyols donaria suport a la restricció d'entrada de cotxes a les ciutats o un repartiment de l'espai públic més favorable a vianants, ciclistes i transport públic". Precisament, aquesta és "l'única manera de millorar l'aire de les ciutats", segons l'entitat.

La confederació aposta per "potenciar el transport públic, la bicicleta i el trànsit de vianants". També recomanen prendre mesures a llarg termini: "Adoptar les millors tècniques industrials disponibles, tancar centrals tèrmiques de carbó, penalitzar el dièsel, reduir l'ús de l'avió i declarar una àrea de control de les emissions del transport marítim a la mar Mediterrània".

stats