Societat 03/02/2023

La Plataforma per la Llengua du el Govern als jutjats pel català a la sanitat

L'entitat ha presentat un contenciós administratiu per impugnar les bases de la convocatòria

2 min
Son Espases en una imatge d'arxiu.

PalmaLa Plataforma per la Llengua ha presentat aquest divendres un contenciós administratiu contra el Govern balear per impugnar les bases de la convocatòria per estabilitzar els interins al sector sanitari. Denuncia que, malgrat la reculada de l'Executiu, 15 categories sanitàries, considerades deficitàries, quedaran exemptes de presentar el requisit del coneixement del català, mentre que en unes altres 34 categories es dona un marge de dos anys per acreditar-lo. "Ara mateix, no hi ha cap garantia que els drets lingüístics seran respectats", sosté.

L'entitat ja va avisar fa dos dies que, si no es considerava el català com a requisit a totes les categories afectades pel procés d'estabilització, acudiria als tribunals. Tot i que, de les 49 categories a què el Servei de Salut pretenia aplicar l'exoneració finalment s'han reduït a una quinzena, la Plataforma considera que la manca de professionals "no justifica que els interins que en formen part puguin passar a ser funcionaris sense acreditar cap nivell de català".

D'altra banda, critica que la moratòria que s'aplicarà a la resta de categories comporta "estabilitzar professionals sense domini de la llengua, com a mínim durant dos anys". A més, creu que "no és clar que aquests professionals puguin ser revocats fàcilment de la plaça si no acrediten el nivell". En aquest sentit, apunten que "seria necessari obrir-los un procediment contradictori per tal de revocar-los la condició de funcionaris" i consideren que "és arriscat confiar que s'acabi fent".

Cal dir que, fins ara, l'IB-Salut no ha concretat quines són les 15 categories que s'acolliran a l'exempció ni quantes places abasten. Malgrat que no es demanarà l'acreditació, el departament de Patricia Gómez assegura que els professionals que hi accedeixin "estaran obligats a conèixer les dues llengües oficials". Confia a garantir-ho amb un "acompanyament lingüístic" i condicionant alguns mecanismes interns com ara obligar els professionals a presentar els coneixements lingüístics en cas que vulguin accedir a mobilitat laboral.

Modificar la normativa

A diferència de la posició de la Plataforma, l'Obra Cultural Balear va qualificar la reculada de l'Executiu com una "victòria" del moviment en defensa de la llengua i cultura catalanes. No obstant això, vol negociar una modificació de la legislació vigent "per garantir que en totes les convocatòries ordinàries i borses de l'IB-Salut es respecta el requisit lingüístic". Per la seva banda, el Govern està disposat a fer aquests canvis si el Pacte aconsegueix una tercera legislatura. "N'hem après i no s'oblida", deia la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, en el ple extraordinari del Consell Social de la Llengua que va tenir lloc aquest dimecres.

stats