Agricultura
Societat 03/04/2023

El primer pla per reviure la ramaderia balear: 66 milions d'euros en 13 projectes d'inversió

Els objectius del full de ruta són frenar el decreixement del cens d'animals i millorar la rendibilitat de les finques

3 min
Ovelles a un camp de les Illes.

PalmaLa Conselleria d'Agricultura ha presentat aquest dilluns el primer Pla Estratègic per al sector ramader de les Balears, que té per objectiu frenar el decreixement del cens d'animals i millorar la rendibilitat de les finques. El full de ruta tindrà un pressupost mínim de 66,1 milions d'euros, però podria arribar als 97,9 milions, els quals es destinaran a executar 13 projectes d'inversió per a tots els subsectors de la ramaderia.

El Pla no inclou ajudes directes als pagesos, ja que "s'ha d'eliminar la idea paternalista que l'activitat ramadera només funciona amb les ajudes que arriben i s'ha d'apostar per la col·laboració entre el sector i les administracions", ha assegurat la consellera d'Agricultura, Mae de la Concha, durant la presentació del document.

Tot i que la consellera ha parlat d'un sector "viu", el mateix Pla té per objectiu dinamitzar-lo. Precisament, el membre d'Unió de Pagesos de Mallorca, Rafel Coll, augura que la ramaderia "podria desaparèixer en cinc o deu anys" i insta a "incrementar la promoció del producte local de les Balears entre els estrangers". De fet, un dels tretze projectes d'inversió és el d'elaborar una estratègia transversal de diferenciació, comercialització i promoció del producte local, dotat amb 9 milions d'euros.

Produir menjar per als animals

Un dels projectes d'inversió inclòs dins el Pla, i que ja s'ha iniciat, és el de produir alimentació animal sostenible a les explotacions ramaderes de les Illes, dotat amb 800.000 euros. L'actuació respon a la manca de menjar per als animals que es produeix a les Illes, per la qual cosa els pagesos es veuen obligats a importar-ne: "En aquesta producció som deficitaris i és una de les despeses més grans de les explotacions ramaderes", ha explicat el director general d'Agricultura, Fernando Fernández.

Encara que no se'n tenen xifres exactes, des d'Agricultura estimen que a Mallorca es produeix menys del 40% d'aquest aliment, mentre que a Menorca s'arriba al 70%. Per això, en aquest primer projecte, s'analitzaran una quarantena de finques model per poder calcular les necessitats de proveïment de proteïna i energia per a l'alimentació de la cabana ramadera, amb una anàlisi de l'entrada de l'aliment animal o un estudi sobre la possibilitat de desenvolupament d'una agricultura per contracte centrada en la producció de farratges, proteaginoses i oleaginoses.

Altres projectes

El pla, que té una durada de cinc anys, també preveu enllestir projectes per a l'aprofitament del material genètic que aporten les races autòctones; promoure els estudis ecosistèmics de la ramaderia extensiva i potenciar les granges i les sinergies entre operadors. Pel que fa a la transformació i comercialització, es preveuen accions per millorar les relacions entre els escorxadors, els transformadors i els distribuïdors; la creació d'una estratègia de diferenciació i promoció del producte local; i la creació de noves indústries agroalimentàries i modernització de les ja existents, entre d'altres.

En matèria de cadena de valor i transparència, s'ha pensat crear un fòrum ramader o un pla d'anàlisi de les cadenes de valor sectorials. Estan previstes també mesures de formació i sensibilització, i de simplificació administrativa, com la implantació d'un servei especialitzat en prestació d'atenció i servei de gestió administrativa de les granges; així com d'optimització de les ajudes. Finalment, també inclou mesures per a l'adequació a objectius mediambientals i de benestar animal.

El pla de ramaderia ha estat elaborat per tècnics de la Conselleria, Tragsatec, representants del sector ramader balear i un equip d'experts en producció animal i economia agrària. Es va començar a elaborar fa quatre anys per "recollir de manera ordenada els eixos de feina per desenvolupar en la legislatura vinent", ha sentenciat Fernández.

stats