Societat 16/07/2018

Cort modificarà el Pla General per limitar la construcció de nous establiments turístics

La proposta de modificació suposa l'aixecament de la suspensió de llicències que es va aprovar el juliol de 2017, però pretén continuar limitant els nous hotels al centre de la ciutat

Aina Riera Serra
2 min
Els nous establiments turístics només podran fer-se a carrers de més de vint metres d'amplada i a edificis catalogats

PalmaL'Ajuntament de Palma ha presentat dilluns una proposta de modificació del Pla General d'Ordenació Urbanística que té l'objectiu de permetre l'accés a l'habitatge dels residents i limitar el creixement dels hotels, hostals i albergs juvenils a Palma.

La proposta planteja tres normes de regulació:

  • Al centre de Palma només es permetran nous establiments turístics en edificis catalogats, per a hotels de cinc estrelles i amb un màxim de vint habitacions.
  • Al barri de Nou Llevant es permetrà un establiment turístic per illa, el que suposa un 10% de tot el sòl urbanitzable. A més, s'hauran de mantenir els 2.285 nous habitatges que hi havia previstos pel pla.
  • A la resta de la ciutat només es concediran llicències per a hotels o hostals ubicats en carrers de més de vint metres d'amplada, per exemple a les avingudes, als carrers de General Riera, Manacor, Joan Maragall, Aragó, Balmes i Foners, entre d'altres. A més, en aquest darrer cas no es permetrà destruir habitatge però sí reordenar-lo.

La Platja de Palma queda exclosa d'aquesta modificació perquè està sotmesa al Pla de Reforma Integral (PRI).

Aquesta modificació puntual del PGOU es durà demà a Consell de Gerència i es preveu que es presenti al ple de juliol, que se celebrarà dijous de la setmana que ve.

"Pensàvem que calia planificar i regular l'activitat turística a Palma, repensar el model per fer-ne un de més sostenible", ha declarat José Hila. El regidor d'urbanisme ha explicat que la norma no pretén prohibir nous hotels a Ciutat però sí regular el creixement, que abans de la suspensió era del 165%.

De fet, si el 2017 hi havia 38 hotels a Palma, durant el mateix any es varen sol·licitar 63 establiments més, que suposaven la creació de 3.394 noves places. El juliol de 2017 però es va aprovar una suspensió cautelar per a llicències de nous hotels que ara s'aixecarà per donar pas a aquesta nova regulació.

El regidor d'Urbanisme també ha explicat que aquesta modificació pretén aconseguir un equilibri entre l'activitat turística i l'activitat residencial. Pel que fa a la restricció dels habitatges unifamiliars, José Hila ha declarat que Cort no té previst establir-ne cap limitació. "Tenim la normativa més restrictiva d'Europa pel que fa a lloguer vacacional i no podem prohibir-ho tot", ha declarat.

Xifres al centre històric

Segons les dades de l'Ajuntament, el juliol de 2017 hi havia al centre històric 38 establiments hotelers i, en tramitació, 63 sol·licituds més. Això vol dir que s’arribarà fins als 101 establiments turístics, una xifra que suposa un increment del 165%. Aquestes llicències ja s'estaven tramitant i, per tant, podien continuar el seu camí. Des de desembre de 2017, que són les darreres dades actualitzades, ja hi ha oberts 67 establiments hotelers dels 101 previstos, segons la Conselleria de Turisme.

Pel que fa a les places hoteleres, els 38 hotels de juliol de 2017 oferien 2.149 places. Els 67 actuals oberts ja suposen 3.394 places hoteleres. Amb els 101 s’arribarà fins les 4.342 places hoteleres, un 102% d’increment. Aquestes noves llicències i places hoteleres han suposat la pèrdua de 116 habitatges, que correspondrien a uns 350 residents.

stats