Societat 22/12/2018

Terraferida presenta al·legacions al Pla Director Sectorial de Residus

Segons l'entitat ecologista el projecte del Consell de Mallorca arriba tard i és poc valent

Ara Balears
2 min
Terraferida presenta al·legacions al Pla Director Sectorial de Residus

PalmaTerraferida ha presentat al·legacions al Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de l'illa de Mallorca (PDSRNPMA). Segons l'entitat el projecte "estrella" del Consell de Mallorca "arriba tard però sobretot és poc valent". Consideren que el pla no camina cap al canvi de model que Mallorca necessita, perquè perpetua l’actual Pla Director i les polítiques de residus que va implantar al seu dia UM i PP.

Per aquest motiu Terraferida ha fet una petició a la institució insular perquè sigui més ambiciosa a l'hora d'intentar capgirar les polítiques de residus i ha recordat que el president del Consell, Miquel Ensenyat, es va comprometre, l'estiu de 2017, amb la Plataforma #SenseLímitsNoHiHaFutur a tancar els forns 1 i 2 de la incineradora, cosa que no ha passat. L'associació considera que encara que aquesta promesa també queda recollida al Pla Director, el tancament de les línies 1 i 2 d’incineració no técalendari i queda supeditat a una disminució de la fracció de rebuig per davall de les 430.000 t/any. Això representaria baixar 120.000 tones respecte al que es va cremar l’any 2017. Terraferida assegura que estam lluny d'aconseguir aquest objectiu perquè diu, que de fet les tones incinerades l’any 2017 augmentaren en 23.000 t més respecte de l’any 2015, segons ha reconegut el mateix Consell.

L'entitat ecologista ha dit que "la reducció de la incineració és l'opció més cara antiecològica, ja que a banda de les emissions, genera cendres altament contaminants que s'han d'emmagatzemar al dipòsit de seguretat (actualment al màxim de la seva capacitat). Denuncia que la crema de residus ha augmentat, paral·lela a la generació de residus, fins al punt que les tones generades en el 2016 foren 1.034.546 tones. Això suposa un 24’37% més que l’objectiu previst pel 2020, de 831.836 tones, segons el PDSRNPMA.

Finalment argumenten que el fet que la població i el nombre de turistes segueixi augmentant constantment, explica el creixement dels residus i la fracció incinerada, però també el fet d'estar lluny de fer una separació, gestió, reutilització i reciclatge a l’alçada del problema. Per una part les tones incinerades han augmentat en 65.000 tones el 2017 respecte a les cremades en el 2010, segons dades del Consell de Mallorca i de l'altra, que l'augment de la separació en origen ha sigut, segons expliquen, molt tímid, sent la taxa de reciclatge de les quatre fraccions

Per tot això Terraferida proposa revisar el contracte blindat amb TIRME, vigent fins el 2041, aprovar la llei autonòmica de residus, prohibir l’abocament d’escòries tòxiques a obres públiques, prendre mesures més concretes per potenciar la recollida selectiva i de fiscalitat ambiental que bonifiquin la bona gestió dels residus, incloure obligacions concretes pels grans productors de residus, prendre mesures per a la reutilització dels RAEE (residus d’aparells elèctrics i electrònics), clarificar quina administració ha de fer un Pla de Prevenció de Residus i facilitar via normativa la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos.

stats